HAYALİMKENT SİTESİ
YÖNETİM PLANI
İl :Düzce
İlçe :Akçakoca
Ada :309
Parsel :68(17)-69(19)
Adres :Hacıyusuflar mahallesi hayalim sokak no:19
Akçakoca/DÜZCE
İÇİNDEKİLER
Madde 1: Konu……………………………………………………………………………………
Madde 2: Amaç……………………………………………………………………………………
Madde 3:Kapsam…………………………………………………………………………………
Madde 4:Uygulama Önceliği………………………………………………………………………
Madde 5:Tanımlar ve yorumlar…………………………………………………………………..
Madde 6:Hak sahibi………………………………………………………………………………
Madde 7:Hak sahibine Tabi kişiler……………………………………………………………..
Madde 8:Bağımsız bölümün kullanılması……………………………………………………..
Madde 9:Hukuki tasarruflar……………………………………………………………………..
Madde 10:Öncelikle satın alma hakkı…………………………………………………………..
Madde 11:Ortaklığın giderilmesinin istenememesi…………………………………………….
Madde 12:Yönetime katılma……………………………………………………………………..
Madde 13:Genel kural……………………………………………………………………………
Madde 14:Yükümlü ve sorumlu kişiler………………………………………………………….
Madde 15:Toplu yapıyla ilgili Genel yükümlülükler……………………………………………
Madde 16:Bağımsız bölümlere ilişkin borç ve yükümlülükler………………………………..
Madde 17:Kullanma,Hukuki işlem ve tasarruflarda kısıtlamalar……………………………..
Madde 18:Arızaların giderilmesine izin verilmesi……………………………………………..
Madde 19:Ortak yerlere ilişkin borç ve yükümlülükler………………………………………..
Madde 20:Sözleşme hükmü ve müteselsil sorumluluk……………………………………….
Madde 21:Yönetim işlerinden doğan ödev ve yükümlülükler………………………………..
Madde 22:Ortak giderler ve yükümlülüklere katılma oranı……………………………………
Madde 23:Önlem ve yaptırımlar…………………………………………………………………
Madde 24:Yönetim organları…..…………………………………………………………………
Madde 25-30:Site malikleri genel kurulu…………………………………………………………
Madde 31:Site malikleri genel kurulun görev ve sorumlulukları………………………………
Madde 32-33:Site yönetim kurulu görev ve sorumlulukları……………………………………
Madde 34-35:Denetim kurulu görev ve sorumlulukları…………………………………………
Madde 36:Site maliklerinin genel giderlere katılması…………………………………………..
Madde 37-42:Diğer hükümler……………………………………………………………………..
HAYALİMKENT SİTESİ
YÖNETİM PLANI
1.BÖLÜM : GENEL HÜKÜMLER
Madde 1.KONU
Düzce ili Akçakoca ilçesi Hacıyusuflar mahallesi Pafta 26,27.D-26.27.A ada 309 parsel 68(17)-69(19) numaralı arsa ve üzerindeki belediyece onaylı uygulama projesine göre inşa edilmiş 113 adet bağımsız bölüm ile alt yapı tesisleri ortak kullanım yerleri,benzeri yapı ve tesislerinin bütününü ve müşterek kullanım yerleri,tesis edilen parsellerin tamamını kapsayacak kat mülkiyeti ilişkisi ve bunun yönetimidir.
Sözü geçen taşınmazlarda inşa edilmiş olan konutlar kat mülkiyet kanunu 66 ncı ve devamı maddeleri çerçevesinde toplu yapı hükmünde olup bundan sonra Hayalim Kent sitesi olarak alınacaktır.
Bağımsız bölümler sadece mesken olarak kullanılacaktır.
Madde 2AMAÇ
İş bu yönetim planının amacı 1 ci maddede sözü edilen Hayalim Kent Sitesinde yapılan yapı ve tesisler üzerinde kurulacak kat mülkiyeti ilişkilerinin yönetimi konusunu düzenlemek ve bunların yönetiminden doğabilecek sorunların çözümüne ilişkin kuralları belirlemek,kat maliklerinin yönetime katılmalarına ilişkin hukuki durumlarını belirlemek bu sıfatla veya sair suretle kat mülkiyeti ilişkilerine taraf yada dahil olanların yetki,ödev ve sorumluluklarını saptayarak toplu yapının tamamında güvenli huzurlu ve sağlıklı bir tasarruf düzeninin devam etmesini sağlamaktır.
Madde 3KAPSAM
a-yer bakımından kapsamı
Yönetim planının bölümleri yukarıda 1 maddede yazılı olan toplu yapının sınırları içinde kalan arazi ile bunun üstünde ve altında meydana getirilmiş bina ve tesisleri toplu yapının tamamına veya bağımsız bölümlere göre , eklenti yahut tefarruat niteliği taşıyan bütün objeleri ile bu nitelikte olmasa bile toplu yapıda bulunan veya bulundurulan malları kapsar.
b-Kişi bakımından kapsamı
Yönetim planının hükümleri,toplu yapı bağımsız maliki yahut kat irtifakı sahibi olan kişilerle bunlara bağımlı olarak toplu yapıda bulunan herhangi bir suretle yararlanan kişileri:intifa hakkı,kira hakkı veya başka bir hukuki sebebe dayanarak toplu yapıyı kullanma yetkisine sahip bulunan kişileri ve bunlara tabi olarak bu hakları kullananları toplu yapıda hizmet,istisna,vekalet gibi bir ilişki dolayısıyla geçici veya sürekli olarak bulunan kişileri ve bunların işçi ve diğer görevlerini toplu yapının tamamı ve bağımsız bölüm üzerinde her ne türden olursa olsun başkaca ayni veya şahsi hak sahibi olan bütün kişileri bağlar.
c-İlişki bakımından kapsamı
Yönetim planı,kat mülkiyeti esasına göre tasarruf edilecek toplu yapı üzerinde,tasarruf biçiminden doğan bütün ilişkileri,bu meyanda toplu yapının tamamından,bağımsız bölümler ve eklentilerden ve ortak yerlerden,müşterek olarak kullanılan yerler ve tesis edilen parsellerden yararlanmasından,bunların kullanılmasından.korunmasından bakım ve onarımından doğacak her türlü ilişkiyi:toplu yapı bağımsız bölümler ve eklentileriyle ortak yerler üzerindeki hukuki ve maddi tasarruflar dolayısıyla kat malikleri,kat irtifakı ve diğer ayni hak sahipleri bunlara bağlı olarak toplu yapıda oturan bulunan veya her hangi bir suretle kullanım yetkisi olan kişilerin aralarında meydana gelecek her çeşit ilişkiyi kapsar.
Madde 4 UYGULAMA ÖNCELİĞİ
İş bu yönetim planını hükümleri toplu yapı üzerindeki kat mülkiyeti ilişkilerinden ve bu ilişkilerin yönetiminden dolayı ortaya çıkacak bütün sorunlarda ve itilaflarda mevzuatda yer alan ve aynı konuyu düzenleyen,tamamlayan, yorumlayıcı nitelikteki kurallara uyulur ve birinci derecede öncelikli olarak uygulanır.
Yukardaki fıkrada öngörülen öncelik emredici nitelikteki bir hükmün uygulanmasını gerektiren haller dışında kat mülkiyet kanunu ile ilgili maddelerinin uygulanmasında geçerlidir.Yönetim planı,site genel kurulu tarafından temsil ettikleri bağımsız bölüm tam sayısının 5/4 ünün oyları ile kısmen veya tamamen değiştirilebilir.
Madde 5 TANIMLAR VE YORUMLAR
İş bu yönetim planının uygulanması ve yorumunda kat mülkiyet kanununda yer alan terim ve tanımlara ek olarak aşağıdaki bentlerde yazılı tamamlayıcı konular göz önünde tutulur.
a-toplu yapı:Siteyi oluşturan 113 adet bağımsız bölüm ile ortak yerlerde yer üstü ve yer altında yapılmış bütün tesislerdir.
b-Bağımsız bölüm:Topluyapı sınırları içinde inşa edilmiş olup kat mülkiyet kanunu hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerdir.
c-Ortak yerler:Toplu yapının bağımsız bölümleri dışında kalıp,kat maliklerinin birlikte kullandıkları parsel içi yollar,yeşil alanlar,parklar,açık spor sahaları,havuz,su ve alt yapı şebekesi ortak aydınlatma direkleri,banklar müşterek kullanılan sosyal tesisler sitenin su ihtiyacını karşılamak üzere yapılan sistemler kısaca ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan mekan tesis,yapı ve yerlerdir.
d-Site yönetim kurulu:Site genel kurulunun seçeceği 3 asil 3 yedek üyeden oluşur.Bu seçilen yönetim kurulu kendi aralarında Başkan,Yardımcısı ve muhasip üye olarak görev dağılımını yapar.
e-Site denetim kurulu:Kat malikler kurulunun seçeceği 3 asil 3 yedek üyeden oluşur.
2-BÖLÜM: HAKLAR VE YÜKÜMLÜLÜKLER
Madde 6 HAK SAHİBİ
Toplu yapı üzerinde kurulacak kat mülkiyeti ilişkisinin tarafları,adları bağımsız bölümlerin tapu kütüğündeki sayfasına kat maliki olarak tescil edilmiş kişilerdir.
Bir bağımsız bölümün maliki tüzel kişi ise kat mülkiyeti ilişkisinden doğan haklar tüzel kişinin yetkili yönetim organınca kullanılır.
Bir bağımsız bölüm üzerinde,bağımsız bölümün tamamını kapsayan mülkiyet ve kullanım sükna hakkı varsa bu hakkın devamı süresince kat mülkiyetine ilişkin hak ve yetkileri kullanım hakkı sahibince kullanılır.Medeni kanunun çıplak mülkiyetin korunması hakkındaki hükümler saklıdır.
Madde 7 HAK SAHİBİNE TABİ KİŞİLER
Kat mülkiyetinden doğan ve malike kendi bağımsız bölümü ile toplu yapı ortak yerlerinde maddi kullanma ve yararlanma yetkisi veren haklar bağımsız bölüm malikine bağlı olarak bağımsız bölümde bulunan kişilercede kullanılır.
a-Bağımsız bölümde malik ile birlikte yaşayan kan ve sıhri hısımlar malik tarafından açık yada örtülü olarak onayladığı ölçüde bağımsız bölümü ortak yer ve donanımı kullanma ve buralardan yararlanma yetkisine sahiptir.
b-Bağımsız bölümden geçici veyasürekli yararlanma yetkisi verilen diğer hukuki ilişkilerin tarafından bu kişiler bu ilişkinin nitelik ve niceliği ölçüsünde kullanma ve yararlanma yetkisine sahip olurlar.
c-Bağımsız bölüm maliklerinin kendilerine ait bağımsız bölümlerde kat mülkiyeti ilişkisinin gerektirdiği sınırlamalar saklı kalmak kaydıyla medeni kanunun ve diğer mevzuatın maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler.Bağımsız bölüm malikleri toplu yapıdaki ortak yerler üzerinde arsa payları oranında medeni kanunun müşterek hükümlerine göre malikdirler.Ortak yerlerin kullanılması ve bu yerlerden yararlanma bakımından malikler kat mülkiyet kanunu 16 maddesinin 2 fıkrasına tabidirler.
Madde 8 BAĞIMSIZ BÖLÜMÜN KULLANILMASI
Kat mülkiyeti kanununun özel hükümlerine iş bu yönetim planında yer alan kurallara ve kat mülkiyeti ilişkisinin gerektirdiği diğer sınırlama ve yasaklara uymak koşulu ile bağımsız bölümü kullanmaya ve yararlanma hakkına sahiptirler.
Kat maliki ile diğer kullanma hakkı sahipleri ortak yerlere ilişkin bu yönetim planındaki düzenlemeler çerçevesinde kullanmada birbirlerinin hakkına titizlikle riayet etmeye ve ortak yararlanmayı engelleyici davranışlardan kaçınmaya özen göstermek zorundadırlar.
Site yönetim kurulu ortak yerlerin kullanılmasına ilişkin düzenleme yapmaya,gereken kuralları koymaya bu kuralları günün ihtiyaçlarına göre değiştirerek düzenlemeye yetkilidir.(Genel Kurul kararıyla)
Madde 9 HUKUKİ TASARRUFLAR
Kat maliki bağımsız bölüm üzerinde iş bu yönetim planında öngörülen hüküm ve esaslara tabi olmak kaydıyla üçüncü kişiler lehine aynı hak devrini veya tesisini sağlıyacak her türlü hukuki işlemde bulunabilir.Bağımsız bölüm üzerindeki mülkiyetin devri sonucunu doğurabilecek tasarruflarla,kullanma hakkı tesisi için yapılacak tasarruflarda ortak yerlere ilişkin hak ve yetkilerini devreden veya hakkı tesis edenden kalmasını öngören şartlar konamaz.
Madde 10 ÖNCELİKLE SATIN ALMA HAKKI
Toplu yapı kapsamındaki her bölümün veya kat irtifakına bağlanmış arsa payının satılması halinde diğer kat maliklerinin veya irtifak hakkı sahiplerinin öncelikle satın alma hakkı(kanuni şufa) yoktur.
Madde 11 ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİNİN İSTENEMEMESİ
Toplu yapının tamamında veya bağımsız bölüm maliklerinin arsa payları oranında malik oldukları ortak alanlarda ortaklığın giderilmesi istenemez.
Madde 12 YÖNETİME KATILMA
Kat maliki yönetim planı ile öngörülen yönetim sistemi ve düzeninin gereklerine,bu sistem ve düzenden doğan bütün sınırlamalara tabi olmak kaydıyla toplu yapının yönetimine katılma hakkına sahiptir.Bağımsız bölümün üzerinde intifa hakkı tesis edilmişse yönetime katılma hakkı intifa devam ettiği sürece bu hakka sahip olan kimseye geçer.
Kiracıların kat maliki adına yönetime katılması için kat maliki tarafından açıkca,yazılı bir belge ile yetkili kılınmış olmaları şarttır.Böyle bir yetki verilmemişse kiracı bağımsız bölüm malikler kurulu toplantısına kabul edilemez.
Bu hüküm kiracıların bağımsız bölümlerle ortak yerlerin kullanılması ve bu yerlerden yararlandırılma konusundaki dilek ve şikayetlerini doğrudan yönetim kuruluna bildirmelerine ve sonucu hakkında bilgi istemelerine engel değildir.
3-BÖLÜM BORÇLAR VE YÜKÜMLÜLÜKLER
Madde 13 GENEL KURAL
Bağımsız bölüm malikinin hakkı genel hükümlerden kat mülkiyeti kanunundan ve bu yönetim planında gösterilen sınırlamalar borçlar ve yükümlülüklerle bağımlı mülkiyetdir.Bağımsız bölüm malikleri gerek bağımsız bölüm ve ortak yerleri kullanırken bu sınırlama ve yükümlülüklere kesin olarak uymaya toplu yapıdaki bütün tasarruflarında doğruluk ve güven ilkesine titizlikle riayet etmeye mecburdurlar.
Madde 14 YÜKÜMLÜ VE SORUMLU KİŞİLER
Kat mülkiyeti kanunundan ve yönetim planından doğan borç ve yükümlülüklerin asıl yükümlü ve sorumlusu kat malikleridir.Bununla birlikte bağımsız bölümlerde kiracı,intifa hakkı sahibi sıfatıyla yahut bunlara benzer sebeple devamlı olarak oturan ve yararlanan kişilerde kat maliki ile birlikte borç ve mükellefiyetlerden dolayı müteselsil olarak sorumludur.
Toplu yapıda bağımsız bölümlerde ve ortak yerlerde hizmet,istisna, vekalet,kira vs şekillerde zilliyet veya yardımcı zilliyet durumunda bulunanlarda kanun veya yönetim planı hükümleriyle belirlenmiş olan emir ve yasaklara uymaya mecburdurlar.
Madde 15 TOPLU YAPI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLER
Kat malikleri ve ondan daimi yararlananlar toplu yapının çağdaş ve düzenleme tekniklerine göre oluşturulmuş mimari karekterini muhafaza ve devam etmekle yükümlüdürler.
Kat malikleri ayrıca toplu yapının bütün olarak birlikte tasarruf koşullarına uygun halde bulunmasını bu halin sürmesini ve bunlar için gereken koruma ve bakım işlerini aksamadan yapılmasını sağlamak üzere birbirlerine karşı sorumludurlar.Bu sorumluluk kapsamına giren başlıca yükümlülükler şunlardır.
a-Kat malikleri,toplu yapıdaki haklarını kullanırken yasaların ve yönetim planının emir ve yasaklarına site yönetim kurulunca alınmış kararlara tam olarak uymak zorundadırlar.
b-Bağımsız bölüm malikleri taşınmazın korunması ve bakımı için kendilerine yüklenen borçlara kendilerine tabi olarak taşınmazda oturan ve bulunan kişilerinde riayetlerini sağlamak ile yükümlü ve bu kişilerin eylemlerinden dolayı sorumludurlar.
c-Kat malikleri birbirlerine karşı medeni kanunda düzenlenmiş bulunan komşuluk hukuku kurallarına gereklerine uymak ve iyi komşuluk ilişkilerine gerektirdiği tavır ve davranışlarda bulunmakla yükümlüdür.
Madde 16 BAĞIMSIZ BÖLÜMLERE İLİŞKİN BORÇ VE YÜKÜMLÜLÜKLER
Kat maliki kendi bağımsız bölümü ile ona münhasıran yararlanma hakkı sunulmuş sorumluluk alanını kullanırken ve ondan yararlanırken mülkiyet hakkına ilişkin mevzuatdan kat mülkiyet kanunundan ve bu yönetim planından ve site genel kurul veya site yönetim kurulunca verilen kararlardan kaynaklanan bütün düzenlemelere uymak ve bunlardan doğan borç ve yükümlülükleri tam olarak yerine getirmekle yükümlü ve sorumludur.
Kat malikleri kendi bağımsız bölümlerine ve münhasıran onun yararlanmasına sunulmuş sorumluluk alanına ilişkin olmak üzere :
a-Konut niteliğindeki bağımsız bölümü oluşturan binanın dış elemanlarında yapılı mimari görünümü ve niteliğini etkilesin etkilemesin hiçbir değişiklik ve ilave yapamazlar.Bu cümleden olmak üzere yeni pencere açmak,mevcutları genişletmek ve ya daraltmak yahut birleştirmek dış duvarları ve ayırıcı elemanları yıkmak geri-ileri almak,yeni duvarlar örmek,çatıda veya cephede dış görünümü etkileyecek başka değişiklikler yapmak,bağımsız bölümü ve çatı yüksekliğini değiştirecek ameliyelere girişmek,kapılarını genişletmek,kapamak,daraltmak,yerlerini değiştirmek yasaktır.Koruma amacına yönelik pencere ve vitrin demiri,panjur ve benzeri ilavelerin yapılması için site yönetim kurulunun izni gerekir.(tadilat yönetmeliğine uyulacaktır.)
b-Kat malikleri bağımsız bölümün dış elemanlarında mevcut olan rengi iş bu yönetim planının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapılacak dış cephe boya uygulamalarında, gayrımenkulun bulunduğu sıradaki meskenlerin dış cephe boya renklerine aykırı bir renk uygulamasında bulunamaz.
c-Bağımsız bölüm malikleri kullanma hakkı münhasıran kendi bağımsız bölümlerine sunulmuş bulunan sorumluluk alanlarında yukarıda (a ve b) bentlerinde belirtilen düzenlemelere uymaya mecburdurlar.Buralarda mevcut tesisatın sorumluluk alanlarının,alan genişletilmesi,daraltılması değiştirilmesi çit,istinad duvarı,bahçe duvarı veya benzeri manalarla çevrilmesi,yükseltilmesi,alçaltılması yasaktır.Bu Allanlarda mevcutların değiştirilmesi dolgu yapılması,kazı yapılması üzerine inşa ilaveler yapılması kesinlikle mümkün değildir.
Yangın riski nedeniyle çıplak kablolu aydınlatma,projektör,meşale ateş yakma yeri yapılamaz.Kullanıcının bu tür isteklerinde sürekli site yönetim kurulundan izin alması şart dır.
d-Bağımsız bölümlerde bulundurulacak radyo,telsiz ve televizyon antenlerinin ve tüm toplu yapının mimari ve doğal görünümünü bozmayacak boyut da olması ve estetik bakımdan elverişli nitelikleri taşıması ve bunların konulabilmesi için site yönetim kurulundan izin alınması şart dır.
e-Bağımsız bölümlerin bina dış cepheleri görüntü kirliliğine mahal vermiyecek şekilde bakımlı tutulması zorunludur.
f-Köpek,kedi kuş gibi evcil hayvanların site sakinleri tarafından sahiplenilme şartıyla kendi alanlarında daha önce yönetim kurulunca alınan karar çerçevesinde ve şikayete mahal vermiyecek şekilde barındırabilirler.
Bu karara uymayan kat maliklerine ait hayvanlar site yönetim kurulunun kararı ile mevcut hayvan hakları yasası hükümlerince ortak kullanım alanlarda dahil olarak siteden çıkarılır.Site içersinde sahiplenilmeyen hayvanların site dışına çıkartılmasından yönetim kurulu sorumludur(hayvan barınığına gönderilir).
g-Bağımsız bölüm ve site alanında doğan,mimari ve estetik görünümü bozacak şekilde direk,levha,tabela,reklam panosu veya benzerlerini asmak,çakmak,dikmek,çamaşır asmak,tanıtıcı bayrak ve flama asmak,aşırı ve rahatsız edici şekilde göz alıcı aydınlatma yapmak,çadır,çardak ve benzerlerini kurmak yasaktır.
h-Bağımsız bölüm eklenti ve bahçelerde,ortak kullanım alanlarında pis kokulu,patlayıcı,yanıcı ve tehlike doğurucu kimyevi vs madde bulundurulamaz.Bağımsız bölüm sakinlerini rahatsız edecek şekilde ses,toz çıkartacak hareket ve işler yapılamaz.
j-Bağımsız bölüm maliklerince imar hukukuna aykırı olmamak kaydıyla yeni bir imalat veya tadilat hakkında toplu site yönetim kurulunun tadilat projesi için olumlu kararı şart dır.Değişikliklerin imar yasalarına göre suç oluşturmaması veya affa uğramış olması kat maliklerine (yönetim kuruluna) tanınan bu hakkı ortadan kaldırmaz.
k-Bağımsız bölüm malikleri ve kiracıları sorumluluk alanlarına diğer kat maliki ve kiracılarının manzaralarını kapatacak şekilde ağaç vb dikemezler.
l-Bağımsız bölüm malikleri kiracıları ve misafirleri araçlarını park ederken diğer site sakinin araçlarının geçişini engelliyemezler.Araç park etmelerinde çevredeki site sakinlerinin haklarına tecavüz etmemeye özen göstermek zorundadırlar.
m-Site içersinde taşıt kullananlar can ve mal güvenliği açısından site yönetim kurulunca belirlenen hız limitlerine ve alınan kararlara uymak zorundadır.Uymuyanlar için yaptırımlar site genel kurulunca belirlenir.Site yönetim kurulunca site içersinde seyreden araçların hız limitlerine uymalarını sağlamak için gerekli alt yapı düzenlemeleri (hız kasisleri,uyarı işarteleri,ışıklandırma vb)site genel kurulunun onayına sunulur.Onaydan sonra uygulamaya konulur.
n-Bağımsız bölümlerde ikamet eden site sakinleri ve bunlara gelen misafirler site genel kurulu veya site yönetim kurulunun almış olduğu trafik ve park etme kurallarına uymakla yükümlüdürler.
o-Bağımsız bölüm sahipleri bahçeleri görüntü kirliliğine mahal vermeyecek şekilde tertipli ve düzenli tutmak zorundadır.Kat malikinin talebi ile yönetim kurulunun belirleyeceği bahçe bakım ücreti doğrultusunda bahçe bakımları site yönetimince yapılabilir.
p-Meskenlerin satış veya kiralanmasında,Genel kurulun yetkilendirmesi halinde yönetim kurulundan onay alınması gerekmektedir.
Madde 17 KULLANMA,HUKUKİ İŞLEM VE TASARRUFLARDA KISITLAMALAR.
Bağımsız bölüm malikleri kendi bağımsız bölümleri ile ilgili aşağıdaki sınırlamalara tabidir.
a-Bağımsız bölüm listesinde konut olarak gösterilen bağımsız bölümler münhasıran konut olarak kullanılır.
Konut olan bağımsız bölümlerde kat mülkiyet kanunun 24 maddesinde gösterilen yasak işlerin hiçbiri yapılamayacağı gibi aynı maddenin 2 fıkrasında sayılan işlerde yapılamaz.Sitede bulunan ve niteliğinin konut olduğu belirtilen bütün bağımsız bölüm malikleri söz konusu bağımsız bölümlerin niteliklerine uygun olarak sadece konut olarak kullanılması ve bu bağımsız bölümler konut dışında her ne şekil ve suretle olursa olsun ticari ve mesleki gayelerle kullanılmaması ve gerek kat mülkiyeti kanunun 24 cü maddesinde genel kurul kararı ile açılabileceği belirtilen işyerlerinin ve keza Yargıtay içtihatlarıyla açılabileceği gösterilen avukat yazıhanesi,doktor muayenehanesi ve benzeri diğer büroların açılmaması dahi istek ve kararındadırlar.Bu nedenle konut olarak gösterilen bağımsız bölümlerin konut dışında bir maksatla kullanılabilmesine izin verebilecek bir karar Site genel kurul’da ve site yönetim kurulunda alınamaz.
b-Konut niteliğinde olan bağımsız bölüm maliklerinin bağımsız bölümleri her şekil ve isimde olursa olsun kısmen veya tamamen işyeri,büro,pansiyon muayenehane gibi kullanılması öyle bir kullanım için kiralamak veya başka bir hukuki işlemle kullanım hakkını devretmesi yasaktır.
c-Konut niteliğinde olan bağımsız bölüm malikleri bağımsız bölüm eklentilerinde siyasi amaçlı gösteri ve toplantılar yapamazlar ve buraları üçüncü kişilere bu amaçlarla kiralıyamaz veya başka suretle kullandıramazlar.
d-Bağımsız bölüm malikleri kiracılarla yapacakları sözleşmelerde bu yönetim planından doğan ve bağımsız bölüm malikine ait olan sorumluluk ve yükümlülüklerin kiracıların kabul ettiğini belirten açık amir hüküm koymaya mecburdurlar.
e-Konut niteliğinde olan bağımsız bölüm malikinin tüzel kişi olması bağımsız bölümü konut olarak kullanılması esasında ve şartında ilke olarak hiçbir şekilde değişiklik yapamaz.
Madde 18 ARIZALARIN GİDERİLMESİNE İZİN VERİLMESİ
Kat malikleri
a-Kat mülkiyet kanununun 23 maddesi uyarınca maddede belirtilen işlerin yapılması için gerekli müsadeyi vermeye ve bağımsız bölümlerde gereken işlerin yapılmasına katlanmaya
b-Onarım ve yenileme işlerinin yapılması gerekli olup olmadığının incelenmesi ve saptanması içinde bağımsız bölüm ve eklentilere girilmesine müsaade etmeye
c-İvedi hallerde kendileri bulunmasa bile ilgili site yönetim kurulunca yetkili kılınmış görevlinin izni ile bağımsız bölüme girilmesine ve ivediliğin gerekli ölçüde kalmak kaydı ile inceleme ve onarım işlerinin yapılmasına katlanmaya mecburdurlar.
Madde 19 ORTAK YERLERE İLİŞKİN BORÇ VE YÜKÜMLÜLÜKLER
Kat malikleri sitenin bütün ortak yerlerine medeni kanunun müşterek mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar ve bu yerlerden kanun sözleşme ve yönetim planı hükümlerine göre faydalanırlar.Kat malikleri,müşterek olarak kullanılan yerlere tesis edilen parseller dahil ortak yerlerin kullanılması,bakımı,muhafazası ve onarım ile bu yerler ve donanımdan yararlanma bakımından kanundan ,diğer mevzuatdan iş bu yönetim planından ve site genel kurulu tarafından verilen kararlardan kaynaklanan bütün sınırlama ve kısıtlamalara uymak ve bunlardan doğan borç ve yükümlülüklerin eksiksiz yerine getirmekle yükümlü ve sorumludurlar.
Yukardaki bent de zikredilen borç ve yükümlülükler kapsamı içinde kalmak üzere kat malikleri özellikle:
a-Ortak yerler hakkında iş bu yönetim planında yer alan kuralların gerektirdiği davranışlarda bulunmaya
b-Yasadan ve diğer düzenlemelerden doğan borç ve yükümlülüklerine aykırı hareketleri dolayısıyla komşuları ve site yönetim kurulu tarafından yapılacak uyarıları gereken dikkat ve saygı ile karşılamaya ve hiçbir gecikmeye yol açmaksızın derhal hukuka aykırılığı ortadan kaldırmaya
c-Kendileri kiracı ve yardımcı kişileri ortak yerler ve cihazların zarara uğratmasına neden olmuşlarsa bu zararı hemen gidermeye
d-Kendilerine tabi olarak bu yerleri ve cihazları kullanan kimseleri uyarmaya,gereken hallerde engellemeye ve önlemeye
e-Ortak yerleri muhafaza,bakım,işletme ve onarım giderlerinden payına düşün ödemeleri hiçbir gecikmeye mahal bırakmaksızın ödemeye mecburdurlar.
Madde 20 SÖZLEŞME HÜKMÜ VE MÜTESELSİL SORUMLULUK
Bağımsız bölüm malikleri gerek bağımsız bölüm eklenti ve gerekse ortak yerler ve kıymetler üzerindeki borç ve dolayısıyla bu yönetim planında öngörülen usul ve esaslara göre kendilerine yetkili kılınmış birim tarafından bildirilen özel yaptırım kararlarına uymak ve bunların gereklerini derhal yerine getirmekle yükümlüdürler.Bu yükümlülük bütün bağımsız bölüm malikleri ile haleflerini bağlayan ve yasa ile kabul edilmiş olan yönetim planı uyarınca öngörülmüş bir sözleşme yükümlülüğü olup bağımsız bölüm malikleri bu sözleşme bütün sonuçlarına katlanmayı kesin olarak kabul ve taahhüt etmişlerdir.
Yukarda ki maddelerde kullanma ve faydalanmaya ilişkin konularla bu yönetim planı ve kanunda öngörülen hak,borç ve yükümlülükler bağımsız bölümde herhangi bir hakka dayanarak oturan veya yararlananlar tarafından da aynen yerine getirilir.Bunların aykırı davranışlarından bağımsız bölüm malikleri de müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
Madde 21 YÖNETİM İŞLERİNDEN DOĞAN ÖDEV VE YÜKÜMLÜLÜKLER
Kat maliklerinin kat mülkiyeti ilişkisi ve yönetim işleri dolayısıyla öteki kat maliklerine,site genel kurulu ve site yönetim kuruluna karşı var olan sorumluluğu,kendi eylem ve davranışları yüzünden genel hükümler uyarınca doğmuş ve doğacak diğer sorumluluklarını ortadan kaldırmaz veya değiştirmez.
Yukarda belirtilen borç ve ödevler kapsam içinde kalmak üzere kat maliklerinin yönetim işlerinden dolayı başlıca sorumlulukları şunlardır.
a-Kat malikleri işletme projeleri giderlerine katılmak bu giderler için saptanan avansları ödemek ivedi durumlarda site yönetim kurulunca karar altına alınan ödemeleri yapmakla yükümlüdürler.
b-Kat malikleri genel kurul tarafından usulüne göre alınmış karar bulunduğu takdirde ortak yerlerin büyük onarım tadilatı veya yenilenmesi için yapılması gereken harcamalara katılmak ve bu işlerin gerektirdiği avans ödemelerini zamanında yapmakla yükümlüdürler.Sitenin ortak yerlerde ani olarak ortaya çıkan ve acele olarak giderilmesi zorunlu bulunan hasar ve bozukluklar olursa bunların giderilmesi için site yönetim kurulunca onarım avansı toplanmasına karar verilebilir.Yönetim kurulunca,Site genel kurulunda projeleri görüşülüp kabul edilmeyen harcamalar yapılamaz.
c-Kat maliklere site işletme projesi ile belirlenen genel giderlere katılma payını ve avansları ile ortak yerlerin bakım,koruma ve onarım giderlerini ödemekte temerrüt ederlerse haklarında kat mülkiyeti kanunun 20 maddesinin 2 ve 3 fıkra hükümleri uygulanır.
d-Kat malikleri ortak yerler ve tesisler üzerinde kullanma hakkından vazgeçmek bağımsız bölümlerini boş bırakmak veya benzeri neden ve gerekçeler ileri sürmek sureti bakım,onarım,yenileme,işletme ve yönetim ile ilgili diğer giderleri ödemekten veya avans vermekten kaçınamazlar.
e-Kat malikleri,kat maliklerinin kullanımına tahsis edilmiş trafo,su ihtiyacını giderecek sistemler,havuz vs bunlara ilişkin tesislerin bakım onarım ve işletme giderlerine katılmakla yükümlüdürler.
Madde 22 ORTAK GİDERLER VE YÜKÜMLÜLÜKLERE KATILMA ORANI
Kanunlarda diğer düzenlemelerde ve bu yönetim planında başka türlü düzenlenmiş olmadıkça bağımsız bölüm maliklerinin eklenti ve site ortak yerleri ve kıymetleri ile sitenin yönetimine ilişkin borç,yükümlülük ve sorumlulukları nitelik ve nicelik yönünden birbirinin aynıdır.Bununla beraber site ortak yerler,kıymetler ve tesislere ait giderler aşağıdaki esaslara göre paylaşılır.
a-Gerektiğinde istihdam edilecek idari personel site giriş kapı görevlileri,gece ve gündüz koruma yapacak bekçiler,Güvenlik görevlileri,sahada çalışacak diğer personel giderleri bütün bağımsız bölümler arasında eşit olarak paylaşılır.
b-Site de kat maliklerinin kullanımına terk edilmiş olan yerlerdeki bütün yer yol aydınlatmaları,alt yapı sistemleri,bakım onarımı aydınlatma,temizleme ve benzeri giderlerle bu yerlerde yapılmasına genel kurulca karar verilen park,bahçe,spor tesisi gibi yeni imalat inşaat tadilat ve bunların kullanım ve onarım giderlerinin paylaşılmasında kat malikleri eşit olarak sorumlu olurlar.
Madde 23 ÖNLEM VE YAPTIRIMLAR
Borç ve kurallara aykırı davranan kişilere bu aykırılığı giderilmesi için yazılı veya sözlü uyarıda bulunulur.Bu uyarının yazılı şekli site yönetim kurulu başkanının imzasını taşıyan veya görevlendirdiği kişi yada kişilerin imzasını taşıyan uyarı yazısını sorumlu kişiye posta,e-posta ile yahut elden ulaşması ile tekemmül eder.Kanunda özel şekle tabi tutulmuş ihtar yazılarının tebliğine ilişkin hükümler saklıdır.Ortak yerlerin kullanılması veya buralardan yararlanma bakımından öngörülen yasaklara aykırı davranışlarda bulunan kişilere karşı zorunluluk bulunan hallerde site yönetim kurulu veya görevlendirdiği kişi veya kişiler,kat mülkiyeti kanunu,medeni kanunu ve borçlar kanunu ilgili maddeleri ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre koruyucu önlemlere başvurabilirler.(a ve b fıkralarının uygulanması zorunludur.)Bu önlem ve yaptırımların başlıcaları aşağıda yer almaktadır.
a-Ödenmeyen avans ve site işletme projesi kapsamında ortaya çıkan genel gider paylarına genel kurulda alınacak gecikme tazminatı kat mülkiyeti yasası 20 maddesi c bendi gereği %5 uygulanır.
b-90 günü geçen avans ödemesi yapmayan bağımsız bölüm maliki aleyhine kat mülkiyet kanunun 20 madde 2 ve 3 fıkrasındaki yaptırımları talep ederek dava açılır,icra takibi yapılır.
c-Borçlarını ödemeyen malikin bağımsız bölümü üzerine kat mülkiyet kanunun 22 maddesinin 2 fıkrası uyarınca kanuni ipotek tesis edilebilir.
d-Kat mülkiyeti kanunun ve bu yönetim planında gösterilen borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemek ve özellikle kat mülkiyeti kanunun 25 maddesinin 3 fıkrasının a,b ve c bentlerinde sayılan vesayir davranışlarıyla diğer bağımsız bölüm maliklerinin haklarını çiğner duruma gelen ve birlikte yaşamı çekilmez hale getiren bağımsız bölüm maliki aleyhine 25 maddenin 2 fıkrası gereğince dava açılabilir,1 fıkrası hükmünün uygulanması istenebilir.
e-Ortak yerlerin kullanılması veya buralardan yararlanma bakımından öngörülen yasaklara ve e bendi uyarınca hazırlanan ortak yerlerin kullanımına ilişkin kurallar ile uyulması gereken genel kurallara aykırı davranış da bulunan kişilere karşı zorunluluk bulunan hallerde site genel kurulu veya site yönetim kurulu tarafından görevlendirilen kişiler kat mülkiyeti kanunu,medeni kanunu ve borçlar kanunu ilgili maddeleri çerçevesindeki yasaklara aykırı davranışları engellenmesi,durdurulması veya ortadan kaldırılmasını sağlayacak eylem ve işlemleri yapabilirler.
Bu yönetim planında belirtilen veya bu yönetim planının verdiği yetkiye dayanarak site yönetim kurulu veya site genel kurulunca alınan kararlardaki yasaklara kurallara ve izinlere uymayanlara bu yönetim planında veya ilgili mevzuat da belirtilen daha ağır cezalar saklı kalmak kaydıyla devamlılık gösteren ihlallerin durdurulması ve sonuçları ile birlikte ortadan kaldırılması için site yönetim kurulunun göndereceği uyarıya rağmen ihlalin devam etmesi halinde ihlalin ortadan kaldırılarak ihlalin eski haline getirinceye kadar günlük olarak sitede uygulanan bir aylık aidat tutarı kadar bir ceza uygulanacağı bildirilebilir.Uygulanan bu ceza 15 gün içersinde ödenmez ise icra takibi yapılır site sakinine ihlal ettiği husus hakkında herhangi bir hak bahşetmez.
Bu ceza kat mülkiyet kanunun 28 maddesi uyarınca sözleşme hükmü olarak borçlar kanunun 158 maddesinde düzenlenmiş sözleşme cezası hükmündedir.
Bu cezanın uygulanmış olması bu maddenin yukarda ki diğer fıkra ve bentlerindeki yazılı önlem ve yaptırımları da ayrıca talep etmeye mani değildir.
4 BÖLÜM YÖNETİM ORGANLARI
Madde 24:634 sayılı kat mülkiyeti kanununa göre yönetim planın ve yönetim biçimin geliştirilmesinde görev,yetki ve sorumlulukları belirli aşağıdaki organlardan teşekkül etmektedir.
a-Site yönetim kurulu
b-Site denetim kurulu
c-Site malikleri genel kurulu,
ana yapıdaki site maliklerinden teşekkül eder ve kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla bu kurul ve yukarda yazılı diğer kurullar tarafından yönetilir.Site malikleri,site malikleri genel kurulunun birer tabi üyesidir.
Ana yapının yönetiminden ve kullanılmasından dolayı site malikleri arasında veya bunların yönetim ve denetim kurulları arasında çıkan anlaşmazlıklar site malikleri genel kurulunca çözülür ve karara bağlanır.
Bütün site malikleri ile onların varisleri veya bağımsız bölümü sonradan iktisab edenler veya o bölümde kiracı yahut başka sebepden oturanlar veya faydalananlar site yönetim kurulu,site denetim kurulu ve site malikleri genel kurulunun almış olduğu kararlara uymak ile yükümlüdür.
Madde 25 SİTE MALİKLERİ GENEL KURULU
Site malikleri Olağan genel kurulu,site maliklerinden oluşur ve her yıl temmuz ayını geçmemek kaydıyla cumartesi veya Pazar günü yapılır.Site yönetim kurulu toplantıdan en az 15 gün önce toplantının yerini zamanını saatini ve gündemini belirten bir çağrı mektubunu maliklere taahhütlü mektupla,imza karşılığında veya e-posta adresine yada iletişim numarasına mesaj göndermek suretiyle tebliğ eder,ilk çağrı yapılırken birinci toplantıda yeterli sayının sağlanamaması halinde ikinci toplantının nerede hangi tarih ve saat de yapılacağı belirtilir.
Madde 26İlk toplantı maliklerin tam sayısının yarıdan bir fazlasıyla toplanır.ilk toplantıda yeter sayı sağlanamamışsa ikinci toplantıda yeter sayısı aranmaksızın toplantıya katılanların oy çokluğuyla kararlar alınır,genel kurulda her malik bir oy hakkına sahiptir.Toplantılarda yalnız o toplantının gündeminde yazılı maddeler görüşülür ancak toplantıya katılan mevcut üyelerin yarısından bir fazlası isterse görüşülmesi istenen konular gündeme alınır.Site maliki veya resmi nikahlı eşi ve çocukları genel kurulda temsil yetkisine sahiptir.Ayrıca site maliki bir diğer site malikine veya birinci derece akrabalarına yazı ile vekalet vermek kaydıyla genel kurulda temsil yetkisi verilebilir.Malik vekalet vererek kiracısını vekil tayin edebilir.Bu belirtilen temsil yetkileri site dışından birine ve çalışan personele vekalet verilemez.Bir kişi vekalet sayısı ne olursa olsun(kendi temsil hakkı dışında) 3 bağımsız bölümü temsil eder.
Madde 27Genel kurula katılan site malikleri genel kurulu yönetmek üzere site malikleri arasından bir divan başkanı ve bir yazman seçer.Alınan kararlar divan başkanının kontrolünde yazılır bu toplantı tutanağı site yönetim kurulu tarafından muhafaza altına alınır.
Madde 28Yönetim kurulunun veya denetim kurulunun gerek görmesi halinde veya kat maliklerinden en az 1/3 ünün yazılı çağrısı üzerine olağanüstü toplantıya çağırılabilir.
Madde 29Genel kurulda alınan kararlar yönetim kurulu tarafından toplantıdan sonra tüm site maliklerine taahhütlü mektupla,e posta veya imza karşılığında tebliğ eder.
Madde 30Genel kurul kararları noterden tasdikli bir genel kurul defterine yazılır.Divan heyeti tarafından imzalanır.
5 bölüm SİTE MALİKLERİ GENEL KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 31
a-Yönetim kurulu raporlarını görüşüp karara bağlamak
b-Bilanço gelir-gider hesaplarıyla denetim kurulu raporlarını görüşüp onaylamak yada ret etmek
c-Yönetim kurulunun geçmiş dönemdeki masraflarını onaylamak
d-Yönetim ve denetim kurullarını ibra etmek
e-Yönetim ve denetim kurulları asil ve yedek üyelerini seçmek.
f-Gerektiğinde önceden genel kurul gündemini belirtmek ve genel kuruldan önce üyelere duyurulmuş olmak şartı ile bu yönetim planında değişiklikler,ilaveler veya çıkarmalar yapmak.
g-Yönetim kurulunun belirteceği sabit ve genel gider dışında işletme projeleri ile ilgili aidat ve avans miktarlarını belirlemek.
6 bölüm SİTE YÖNETİM KURULU GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 32
Site yönetim kurulu 2 yılda bir site genel kurulunda seçilen mutlak site maliki veya eşi avans veya aidatlarını aksatmadan ödeyen ve borcu olmayan 3 kişiden teşekkül eder.17 (68) ve 19 (69) parsellerden en az 1 er üye olması zorunludur.Seçimde 3 kişide yedek olarak seçilir.Seçilen üyeler üç dönemden fazla görev alamazlar.Genel kurulda üye sayısının 1/3 ünün yazılı talebi ile bu süre değişebilir.Bu süre yönetim kurulu üyelerinin talebi olması halinde kısaltılabilinir.Yönetim kurulu asil üyeleri seçilmelerinden hemen sonra toplanıp, bir üyeyi başkan seçer ve aralarında görev bölümü yapar. Site Yönetim Kurulu’na, Başkanına veya herhangi bir şekilde yöneticilik yapacak kişiye yapılan masraflar haricinde kat mülkiyeti kanunu hükümleri uygulanır, maaş, ücret, huzur hakkı veya aidat muafiyeti adı altında ücret ödenmesi hususu genel kurul kararınca belirlenir.
Madde 33 site yönetim kurulunun görev ve yetkileri
a-Site yönetim kurulu yönetim dönemi içersinde yapacağı tüm faaliyetler için bütçe belirleyerek işletme projesini hazırlar ve genel kurula sunar.
b-Site yönetim kurulu tüm harcamalarını ve gelir gider durumunu yönetimde şeffaflık anlayışı ile site maliklerine bildirmekle yükümlüdür.Yapılan işler ve harcamalarla ilgili olarak 3 aylık dönemler halinde bir faaliyet raporu hazırlar ve geçici mizan ile birlikte denetim kuruluna verir.Denetim kurulunun raporu,faaliyet raporu ve geçici mizan site web sayfasında yayınlanarak site malikleri bilgilendirilir.
c-Site yönetim kurulu seçildiği döneme ait kullanacağı resmi defterlerin ilk ve ara tasdiklerini notere yaptırır.
d-Site yönetim kurulu genel kurulda alınan kararların uygulanmasını sağlar.Genel kurul kararları ve Yönetim planına aykırı kararlar alamaz.
e-Kararlar sıra numarası takip eden noterden tasdikli bir deftere geçirilir ve yönetim kurulu üyelerine imza ettirilir.
f-Site yönetim kurulu her ay en az bir defa toplanarak toplanan veya ödenmeyen avansları ve sarflarını görüşür.
g-Site yönetim kurulu kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlerini yerine belirtilen sürede getirmeyen kat maliklerine karşı dava ve icra takibi yapar,kanuni ipotek hakkını kullanarak kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirir.
h-Site genel kurulunu olağan veya olağanüstü toplantıya çağırır.
I-Ortak alanların alt yapının bakımını sürekli ve işler halde tutulmasını sağlar.
i-Görevli maaşları,sgk primleri,demirbaş alımları, bakım ver onarım giderleri,havuz kimyasalları su ,elektrik ve benzeri giderleri işletme projesine uygun olarak ödenmesini sağlar.
j-Genel kurulda alınan kararlara göre sitenin güvenlik ve ortak kullanım alanlarında çalışacak personelin görev ve yetkileri ile mesai saatlerini belirleyen sözleşmeyi düzenler imzalar (Personel yönetmeliği PY-001)
k-Havuzun hijyen kullanımı için gerekli şartların oluşmasını ve sürekliliğini sağlar(havuz kullanma talimatı HKT-001)
l-Site yönetim kurulu toplanacak avanslar için bankada hesap açar,avansların bankaya yatmasını ve ödemelerin bu hesaptan yapılmasını sağlar.
m-Site malikleri yönetim kurulu,ortak sosyal tesisleri ve işyerlerini işletebilir,kiraya verebilir.
n-Site yönetim kurulu sabit ve genel gider dışında kat malikleri Genel kurul kararı olmayan projeleri uyguluyamaz.
Madde 34 Site denetim kurulu
Site denetim kurulu genel kurulda seçilen mutlak site maliki olan avans veya aidatlarını aksatmadan ödeyen ve borcu olmayan(68-17 ve 69-19 parselden) 3 üyeden teşekkül eder.Seçim sonucuna göre 3 kişi aldığı oy oranında asil 3 kişide yedek üye seçilir.
Madde 35 Site denetim kurlunun görev ve yetkileri.
Site denetim kurulu yönetim kurulunun tüm çalışmalarını site genel kurulu adına en geç 3 ayda bir denetler,denetleme kurulu raporunun bir nüshasını site yönetim kuruluna verir.Bir nüshasını da kendi dosyalarında muhafaza eder.Deneticiler tek başına veya toplu olarak yönetici veya yönetim kurulunu her zaman denetleyebilir ve yılda en az bir defa olmak üzere denetleme neticesini yazılı olarak kat malikleri kuruluna bildirirler.Kat malikleri kurulu denetçi seçmediği takdirde,her site sakini yönetim kurulu faaliyetlerini denetleyebilir.
Madde 36 Site maliklerinin genel giderlere katılması
Site malikleri ortak giderlere aşağıda tespit edildiği şeklide katılırlar.Ayrıca genel kurulda işletme projesinde belirtilen avansları da ödemekle mesuldürler.
a-Site malikleri yönetim kurulunun genel kurulda kabul edilen işletme projesine dayanarak personelin aylık ücret,sigorta primi,kıdem tazminatı fonu,vs giderleri için topladığı avansa eşit olarak katılırlar.
b-Site malikleri yönetim kurulunun genel kurulda kabul edilen işletme projesine dayanarak site ortak alanlarının her türlü tesisatının bakımı koruma,onarım ve yenileme çevre bakımı,ağaçlandırma,çiçeklendirme giderlerine katılırlar.
c-Site maliklerinden hiç biri ortak yer ve tesisler üzerinde kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle avans ödememez lik yapamaz.
d-Ortak giderlere Site Malikleri’nden birinin veya onun bağımsız bölümlerinden herhangi bir suretle oturan veya faydalanan kimsenin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o Site Maliki’ne veya gidere sebep olanlara rücu hakkı vardır
e-Site Malikleri, her ayın sonuna kadar aidatını Yönetim Kurulunun belirlediği muteber bir bankaya yatırmakla mesuldür.Dönem sonuna kadar ödenmeyen aidatlar için kat mülkiyeti kanunu madde 20 C bendine göre belirlenir.
f-3 ay arka arkaya aidatını ödemeyen malik hakkında diğer maliklerden biri veya Yönetim Kurulu tarafından Yönetim Planı, Kat Mülkiyeti Kanunu ve Borçlar Kanunu’na göre dava açılabilir ve bu tür belgeler İcra İflas Kanunu’nun 68. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen belgelerden sayılacağından icra takibi yapılır
g-Site Maliklerinin hisselerine düşecek gider, avans veya aidat borcundan, bağımsız bölümlerinin birinde kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Madde 37Site malikleri konutlarını işyeri olarak kullanamaz,ve iş yeri olarak kiraya veremez.Site malikleri kiracıları değiştikçe yeni kiracı ile kira sözleşmesinin,kimlik ve adreslerinin bir örneğini 10 gün içersinde yönetim kuruluna bildirmeye bağımsız bölümde oturanlara ise borç ve yükümlülüklerini bildirmeye mecburdur.
Madde 38Site Malikleri, kendi bağımsız bölümlerinde oturan veya faydalananlardan borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda müteselsilen [i]sorumludur.
Madde 39Bağımsız bölüm ile eklentilerinde akşam saatleri (18:00-09:00) cumartesi-Pazar resmi ve dini bayramlarda inşaat yasağı olan dönemde (1 haziran-1 eylül) inşaat çalışmasında bulunamaz ancak site malikinin yönetim kuruluna müracaat etmesi ve diğer kat maliklerince de uygun görülmesi halinde inşaat yasağı olan dönemde binanın dış cephesi hariç,gürültü yapmamak ,inşaat atıklarını dışarı çıkartmamak şartıyla verilen yazılı izin süresince bina içinde çalışma yapabilir.İşçiler sabah 09,00 da işe başlar en geç 18:00 de işi bırakır ve kesinlikle inşaat da gece yatıya kalamaz aksi halde tüm sorumluluk site malikinde olup inşaat çalışması durdurulur.
Madde 40 Bağımsız bölüm malikleri komşu sınırlarında yükseltilecek duvar ve dikilen ağaçların yüksekliği hakkında komşu kat maliki ile anlaşarak tadilat ve dikim yapmak zorundadır.
Madde 41Bu Yönetim Planı’nda yer almayan konularda ana yapının üzerinde yapılacak değişikliklerde, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 44. maddesi uygulanır.
Madde 42 Bağımsız bölüm sahipleri mülklerini satmaları halinde geriye dönük varsa aidat borçlarını ödemekle yükümlüdür.Ödenmemesi durumunda Site yönetim kurulu yasal yoldan tahsil etmeye yetkilidir.
.
Madde 43………………… tarihinde düzenlenen işbu Yönetim Planı’nın metin ve muhtevası aşağıda kimlikleri yazılı ana yapının bütün bağımsız bölüm maliklerince okunarak, arzularına uygun olduğunu kabul ve imzaladıklarını beyan ve ikrar eylerler…………………