Hayalim Kent Yönetim Planı

16.02.2023 16:13

 


 

 

HAYALİMKENT TATİL KÖYÜ SİTESİ TOPLU YAPI

YÖNETİM PLANI

 

 

 

 

                     İl                 :     Düzce

                     İlçe             :      Akçakoca

Ada            :        309/ Parsel :68-69-74

Ada            : 314 / Parsel :20-1

                     Adres         :      Hacı Yusuflar MahallesiHayalim Sokak. No:17

                                               Akçakoca/DÜZCE

 

 

 

 

1.BÖLÜM : GENEL HÜKÜMLER

 

2.BÖLÜM : HAKLAR VE YÜKÜMLÜLÜKLER           

 

3.BÖLÜM : BORÇLAR VE YÜKÜMLÜLÜKLER

 

4.BÖLÜM :YÖNETİM ORGANLARI – GÖREV VE YETKİLERİ

 

5.BÖLÜM :DİĞER HÜKÜMLER

 

 

 

 

1.BÖLÜM : GENEL HÜKÜMLER

 

Madde 1.KONU

Düzce ili Akçakoca ilçesi Hacıyusuflar Mahallesi Pafta 26,27.D-26.27.A ada 309 parsel  68 69-74 ada 314 parsel 1 -20 numaralı arsa ve üzerindeki belediyece onaylı uygulama projesine göre inşa edilmiş 113 adet bağımsız bölüm ile alt yapı tesisleri ortak kullanım yerleri,benzeri yapı ve tesislerinin bütününü ve müşterek kullanım yerlerini,tesis edilen parsellerin tamamını kapsayacak kat mülkiyeti ilişkisi ve bunun yönetimidir.

Sözü geçen taşınmazlarda inşa edilmiş olan konutlar kat mülkiyet kanunu 66 ncı ve devamı maddeleri çerçevesinde toplu yapı hükmünde olup bundan sonra Hayalim Kent Tatil Köyü Sitesi olarak anılacaktır.

Bağımsız bölümler sadece mesken olarak kullanılacaktır.

 

Madde 2.AMAÇ

İş bu toplu yapı yönetim planının amacı 1’inci maddede sözü edilen Hayalim Kent Tatil Köyü Sitesinde yapılan yapı ve tesisler üzerinde kurulacak kat mülkiyeti ilişkilerinin yönetimi konusunu düzenlemek ve bunların yönetiminden doğabilecek sorunların çözümüne ilişkin kuralları belirlemek,kat maliklerinin yönetime katılmalarına ilişkin hukuki durumlarını belirlemek, bu sıfatla veya sair suretle kat mülkiyeti ilişkilerine taraf yada dahil olanların yetki,ödev ve sorumluluklarını saptayarak toplu yapının tamamında güvenli, huzurlu ve sağlıklı bir tasarruf düzeninin devam etmesini sağlamaktır.


 

Madde 3.KAPSAM

a-Yer bakımından kapsamı

Yönetim planının bölümleri yukarıda 1. maddede yazılı olan toplu yapının sınırları içinde kalan arazi ile bunun üstünde ve altında meydana getirilmiş bina ve tesisleri toplu yapının tamamına veya bağımsız bölümlere göre, eklenti yahut teferruat niteliği taşıyan bütün objeleri ile bu nitelikte olmasa bile toplu yapıda bulunan veya bulundurulan  malları kapsar.

b-Kişi bakımından kapsamı

Yönetim planının hükümleri,toplu yapı bağımsız bölüm maliki yahut kat irtifakı sahibi olan kişilerle bunlara bağımlı olarak toplu yapıda bulunan herhangi bir suretle yararlanan kişileri:intifa hakkı,kira hakkı veya başka bir hukuki sebebe dayanarak toplu yapıyı kullanma yetkisine sahip bulunan kişileri ve bunlara tabi olarak bu hakları kullananları toplu yapıda hizmet,istisna,vekalet gibi bir ilişki dolayısıyla geçici veya sürekli olarak bulunan kişileri ve bunların işçi ve diğer görevlerini toplu yapının tamamı ve bağımsız bölüm üzerinde her ne türden olursa olsun başkaca ayni veya şahsi hak sahibi olan bütün kişileri bağlar.

c-İlişki bakımından kapsamı

Yönetim planı,kat mülkiyeti esasına göre tasarruf edilecek toplu yapı üzerinde,tasarruf biçiminden doğan bütün ilişkileri,bu meyanda toplu yapının tamamından,bağımsız bölümler ve eklentilerden ve ortak yerlerden,müşterek olarakkullanılanyerler ve tesis edilen parsellerden yararlanmasından,bunların kullanılmasından, korunmasından,bakım ve onarımından doğacak her türlü ilişkiyi,toplu yapı bağımsız bölümler ve eklentileriyle ortak yerler üzerindeki hukuki ve maddi tasarruflar dolayısıyla kat malikleri,kat irtifakı ve diğer ayni hak sahipleri bunlara bağlı olarak toplu yapıda oturan bulunan veya her hangi bir suretle kullanım yetkisi olan kişilerin aralarında meydana gelecek her çeşit ilişkiyi kapsar.

 

Madde 4. UYGULAMA ÖNCELİĞİ

İş bu yönetim planının hükümleri toplu yapı üzerindeki kat mülkiyeti ilişkilerinden ve bu ilişkilerin yönetiminden dolayı ortaya çıkacak bütün sorunlarda ve ihtilaflarda mevzuattayer alan ve aynı konuyu düzenleyen,tamamlayan, yorumlayıcı nitelikteki kurallara uyulur ve birinci derecede öncelikli olarak uygulanır.

Yukarıdaki fıkrada öngörülen öncelik emredici nitelikteki bir hükmün uygulanmasını gerektiren haller dışında kat mülkiyet kanunu ile ilgili maddelerinin uygulanmasında geçerlidir.Yönetim planı,Kat malikleri kurulu tarafından temsil ettikleri bağımsız bölüm tam sayısının 4/5 ünün oyları ile kısmen veya tamamen değiştirilebilir.

 

Madde 5. TANIMLAR VE YORUMLAR

İş bu yönetim planının uygulanması ve yorumunda kat mülkiyet kanununda yer alan terim ve tanımlara ek olarak aşağıdaki bentlerde yazılı tamamlayıcı konular göz önünde tutulur.

a-Toplu yapı:Siteyi oluşturan 113 adet bağımsız bölüm ile ortak yerlerde yer üstü ve yer altında yapılmış bütün tesislerdir.

b-Bağımsız bölüm:Topluyapı sınırları içinde inşa edilmiş olup kat mülkiyet kanunu hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerdir.

c-Ortak yerler:Toplu yapının bağımsız bölümleri dışında kalıp,kat maliklerinin birlikte kullandıkları adalar, parsel içi yollar,yeşil alanlar,parklar,açık spor sahaları,havuz,su ve alt yapı şebekesi ortak aydınlatma direkleri,banklar müşterek kullanılan sosyal tesisler sitenin su ihtiyacını karşılamak üzere yapılan sistemler kısaca ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan mekan tesis,yapı ve yerlerdir.

d-Site yönetim kurulu:Kat malikleri kurulunun seçeceği 3 asil 3 yedek üyeden oluşur.Bu seçilen yönetim kurulu kendi aralarında Başkan, Başkan Yardımcısı ve Muhasip üye olarak görev dağılımını yapar.

e-Site denetim kurulu:Kat malikleri kurulunun seçeceği 3 asil 3 yedek üyeden oluşur.

 

2.BÖLÜM: HAKLAR VE YÜKÜMLÜLÜKLER

 

Madde 6. HAK SAHİBİ

Toplu yapı üzerinde kurulacak kat mülkiyeti ilişkisinin tarafları,adları bağımsız bölümlerin tapu kütüğündeki sayfasına kat maliki olarak tescil edilmiş kişilerdir.

Bir bağımsız bölümün maliki tüzel kişi ise kat mülkiyeti ilişkisinden doğan haklar tüzel kişinin yetkili yönetim organınca kullanılır.

Bir bağımsız bölüm üzerinde,bağımsız bölümün tamamını kapsayan mülkiyet ve kullanım sükna hakkı varsa bu hakkın devamı süresince kat mülkiyetine ilişkin hak ve yetkilerikullanım hakkı sahibince kullanılır.Medeni kanunun çıplak mülkiyetin korunması hakkındaki hükümler saklıdır.

 

Madde 7. HAK SAHİBİNE TABİ KİŞİLER

Kat mülkiyetinden doğan ve malike kendi bağımsız bölümü ile toplu yapı ortak yerlerinde maddi kullanma ve yararlanma yetkisi veren haklar bağımsız bölüm malikine bağlı olarak bağımsız bölümde bulunan kişilercede kullanılır.

a-Bağımsız bölümde malik ile birlikte yaşayan kan ve sıhri hısımlar malik tarafından açık yada örtülü olarak onayladığı ölçüde bağımsız bölümü ortak yer ve donanımı kullanma ve buralardan yararlanma yetkisine sahiptir.

b-Bağımsız bölümden geçici veyasürekli yararlanma yetkisi verilen diğer hukuki ilişkilerin tarafından bu kişiler bu ilişkinin nitelik ve niceliği ölçüsünde kullanma ve yararlanma yetkisine sahip olurlar.

c-Bağımsız bölüm maliklerinin kendilerine ait bağımsız bölümlerde kat mülkiyeti ilişkisinin gerektirdiği sınırlamalar saklı kalmak kaydıyla medeni kanunun ve diğer mevzuatın maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler.Bağımsız bölüm malikleri toplu yapıdaki ortak yerler üzerinde arsa payları oranında medeni kanunun müşterek hükümlerine göre maliktirler.Ortak yerlerin kullanılması ve bu yerlerden yararlanma bakımından malikler kat mülkiyet kanunun 16 maddesinin 2 fıkrasına tabidirler.

 

 

 

Madde 8 BAĞIMSIZ BÖLÜMÜN KULLANILMASI

Kat mülkiyeti kanununun özel hükümlerine, iş bu yönetim planında yer alan kurallara ve kat mülkiyeti ilişkisinin gerektirdiği diğer sınırlama ve yasaklara uymak koşulu ile bağımsız bölümü kullanmaya ve yararlanma hakkına sahiptirler.

Kat maliki ile diğer kullanma hakkı sahipleri ortak yerlere ilişkin bu yönetim planındaki düzenlemeler çerçevesinde kullanmada birbirlerinin hakkına titizlikle riayet etmeye ve ortak yararlanmayı engelleyici davranışlardan kaçınmaya özen göstermek zorundadırlar.

Site yönetim kurulu ortak yerlerin kullanılmasına ilişkin düzenleme yapmaya,gereken kuralları koymaya, bu kuralları günün ihtiyaçlarına göre değiştirerek düzenlemeye Genel Kurul kararıyla yetkilidir.

 

Madde 9. HUKUKİ TASARRUFLAR

Kat maliki bağımsız bölüm üzerinde iş bu yönetim planında öngörülen hüküm ve esaslara tabi olmak kaydıyla üçüncü kişiler lehine aynı hak devrini veya tesisini sağlayacak her türlü hukuki işlemde bulunabilir.Bağımsız bölüm üzerindeki mülkiyetin devri sonucunu doğurabilecek tasarruflarla,kullanma hakkı tesisi için yapılacak tasarruflarda ortak yerlere ilişkin hak ve yetkilerini devreden veya hakkı tesis eden, iş bu hakların üzerinde kalmasını öngören şartlar konamaz.

 

Madde 10 ÖNCELİKLE SATIN ALMA HAKKI

Toplu yapı kapsamındaki her bölümün veya kat irtifakına bağlanmış arsa payının satılması halinde diğer kat maliklerinin veya irtifak hakkı sahiplerinin öncelikle satın alma hakkı(kanuni şufa) yoktur.

 

Madde 11. ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİNİN İSTENEMEMESİ

Toplu yapının tamamında veya bağımsız bölüm maliklerinin arsa payları oranında malik oldukları ortak alanlarda ortaklığın giderilmesi istenemez.

 

Madde 12 .YÖNETİME KATILMA

Kat maliki yönetim planı ile öngörülen yönetim sistemi ve düzeninin gereklerine,bu sistem ve düzenden doğan bütün sınırlamalara tabi olmak kaydıyla toplu yapının yönetimine katılma hakkına sahiptir.Bağımsız bölümün üzerinde intifa hakkı tesis edilmişse yönetime katılma hakkı intifa devam ettiği sürece bu hakka sahip olan kimseye geçer.Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, bu malikler yönetime katılabilir.

Kiracı herhangi bir şekilde yönetime katılamaz ve  kat malikleri kurulu toplantısına kabul edilemez.

Kat malikleri yönetim kurulu 2 yılda bir kat maliklerigenel kurulunda seçilir.Kat maliki yönetim kurulu, kat maliki,resmi nikahlı eşi veya sitede daimi oturançocukları arasından ortak gider ve avans payı (aidat) borcu olmayan 3 kişiden teşekkül eder. Seçimde kat maliki,eşi veya çocukları arasından ortak gider ve avans payı (aidat) borcu olmayan 3 kişide yedek üye olarak seçilir.Seçilen üyeler 2 dönemden fazla görev alamazlar.(Bir dönem 2 yıldır.) Genel kurulda site üye sayısının ½ sinin yazılı talebi ile bir defaya mahsus olmak üzere bu süre  1 dönem daha uzatılabilir.

Bir dönem içerisinde 5 kere ortak gider  ve avans payının (aidat ) ödenmesinde gecikmeye uğrayan bağımsız bölümün kat maliki,eşi veya çocukları, yönetim kurulu asil ve yedek üyeliklerine seçilemezler.

Üst üste 2 kere asaleten olağan ve olağanüstü ayrımı yapılmaksızın kat malikleri genel kurulu toplantısına katılmayan kat maliki,eşi veya çocukları,bir sonraki seçimdesite yönetimine asil ve yedek üye olarak seçilemezler.

Bu hüküm kiracıların bağımsız bölümlerle ortak yerlerin kullanılması ve bu yerlerden yararlandırılma konusundaki dilek ve şikayetlerini doğrudan yönetim kuruluna bildirmelerine ve sonucu hakkında bilgi istemelerine engel değildir.

Yönetim Kurulu seçim usulü blok liste şeklindedir.Yönetime aday olacak asil ve yedek üyeler listeleriniGenel Kurul toplantısının yapılacağı yılın haziran ayının 15’ine kadar site yönetimine ibraz etmeleri zorunludur. İbraz edilen listelerdeki  aday üyelerin yönetim planınca  öngörülen seçilebilirlik şartları incelenip, uygun görüldükten sonra Genel Kurul toplantısından en az 15 gün önce toplu yapı kat maliklerine tebliğ edilecektir.Olağanüstü genel kurul ile yönetici seçiminde yönetime aday olacak asil ve yedek üyeler listelerinitoplantıdan 1 hafta önce yönetim kuruluna ibraz etmeleri yeterli olacaktır.

 

Madde 13.DENETİME KATILMA

Site denetim kurulu genel kurulda seçilen kat maliki,resmi nikahlı eşi , sitede daimi oturan çocukları arasından ortak gider ve avans payı (aidat) borcu olmayan  3 üyeden teşekkül eder.Denetim Kurulu seçim usulü çarşaf liste şeklindedir. Seçim sonucuna göre 3 kişi aldığı oy oranında asil 3 kişide yedek üye seçilir.


3-BÖLÜM BORÇLAR VE YÜKÜMLÜLÜKLER

 

Madde 14. GENEL KURAL

Bağımsız bölüm malikinin hakkı genel hükümlerden kat mülkiyeti kanunundan ve bu yönetim planında gösterilen sınırlamalar borçlar ve yükümlülüklerle bağımlı mülkiyettir.Bağımsız bölüm malikleri gerek bağımsız bölüm ve ortak yerleri kullanırken bu sınırlama ve yükümlülüklere kesin olarak uymaya toplu yapıdaki bütün tasarruflarında doğruluk ve güven ilkesine titizlikle riayet etmeye mecburdurlar.

 

Madde 15.YÜKÜMLÜ VE SORUMLU KİŞİLER

Kat mülkiyeti kanunundan ve yönetim planından doğan borç ve yükümlülüklerin asıl yükümlü ve sorumlusu kat malikleridir.Bununla birlikte bağımsız bölümlerde kiracı,intifa hakkı sahibi sıfatıyla yahut bunlara benzer sebeple devamlı olarak oturan ve yararlanan kişilerde kat maliki ile birlikte borç ve mükellefiyetlerden dolayı müteselsil olarak sorumludur.

Toplu yapıda bağımsız bölümlerde ve ortak yerlerde hizmet,istisna, vekalet,kira vs şekillerde zilliyet veya yardımcı zilliyet durumunda bulunanlarda kanun veya yönetim planı hükümleriyle belirlenmiş olan emir ve yasaklara uymaya mecburdurlar.

 


Madde 16. TOPLU YAPI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLER

Kat malikleri ve ondan daimi yararlananlar toplu yapının çağdaş ve düzenleme tekniklerine göre oluşturulmuş mimari karakterini muhafaza ve devam etmekle yükümlüdürler.

Kat malikleri ayrıca toplu yapının bütün olarak birlikte tasarruf koşullarına uygun halde bulunmasını, bu halin sürmesini ve bunlar için gereken koruma ve bakım işlerini aksamadan yapılmasını sağlamak üzere birbirlerine karşı sorumludurlar.Bu sorumluluk kapsamına giren başlıca yükümlülükler şunlardır.

a-Kat malikleri,toplu yapıdaki haklarını kullanırken yasaların ve yönetim planının emir ve yasaklarına Site yönetim kurulunca alınmış kararlara tam olarak uymak zorundadırlar.

b-Bağımsız bölüm malikleri taşınmazın korunması ve bakımı için kendilerine yüklenen borçlara kendilerine tabi olarak taşınmazda oturan ve bulunan kişilerinde riayetlerini sağlamak ile yükümlü ve bu kişilerin eylemlerinden dolayı sorumludurlar.

c-Kat malikleri birbirlerine karşı medeni kanunda düzenlenmiş bulunan komşuluk hukuku kurallarına, gereklerine uymak ve iyi komşuluk ilişkilerinin gerektirdiği tavır ve davranışlarda bulunmakla yükümlüdür.

 

Madde 17. BAĞIMSIZ BÖLÜMLERE İLİŞKİN BORÇ VE YÜKÜMLÜLÜKLER

Kat maliki kendi bağımsız bölümü ile ona münhasıran yararlanma hakkı sunulmuş sorumluluk alanını kullanırken ve ondan yararlanırken, mülkiyet hakkına ilişkin mevzuattan kat mülkiyet kanunundan ve bu yönetim planından ve kat malikleri kurulu veya site yönetim kurulunca verilen kararlardan kaynaklanan bütün düzenlemelere uymakla ve bunlardan doğan borç ve yükümlülükleri tam olarak yerine getirmekle yükümlü ve sorumludur.

Kat malikleri kendi bağımsız bölümlerine ve münhasıran onun yararlanmasına sunulmuş sorumluluk alanına ilişkin olmak üzere :

a-Konut niteliğindeki bağımsız bölümü oluşturan binanın dış elemanlarında yapılı mimari görünümü ve niteliğini etkilesin etkilemesin hiçbir değişiklik ve ilave yapamazlar.

b-Bağımsız bölüm bahçe duvarları bağımsız bölümün yürüme kotundan 0.30metreye kadar yükseltilebilir.Bağımsız bölümlerin yürüme kotu , yol kotundan aynı seviyede veya düşük ise yola cephe duvarları maksimum 1.20  metreye kadar yükseltilebilir.

Bağımsız bölümlerde komşu bağımsız bölüm sakinlerini rahatsız edecek şekilde aydınlatma ve projektör konulamaz.Site sakinlerinin özel günlerde havai fişek ve benzeri maddelerin kullanılması yönetim kurulunun onayına tabidir.

c-Bağımsız bölümlerde bulundurulacak radyo,telsiz ve televizyon antenlerinin ve tüm toplu yapının mimari ve doğal görünümünü bozmayacak boyutta olması ve estetik bakımdan elverişli nitelikleri taşıması ve bunların konulabilmesi için site yönetim kurulundan izin alınması şarttır.

d-Bağımsız bölümlerin bina dış cepheleri görüntü kirliliğine mahal vermeyecek şekilde bakımlı tutulması zorunludur.

e-Bağımsız bölüm ve site alanında doğal,mimari ve estetik görünümü bozacak şekilde direk,levha,tabela,reklam panosu (kiralık ve satılık tabelası hariç ) veya benzerlerini asmak,çakmak,dikmek, yasaktır.

f-Bağımsız bölüm eklenti ve bahçelerde,ortak kullanım alanlarında pis kokulu,patlayıcı,yanıcı ve tehlike doğurucu kimyevi vb. madde bulundurulamaz.Bağımsız bölüm sakinlerini rahatsız edecek şekilde ses, toz çıkartacak hareket ve işler yapılamaz.Site içerisinde fındık makinaya vurmak ve gürültü kirliliğine neden olacak işlerin yapılması yasaktır.

g-Bağımsız bölüm maliklerince imar hukukuna aykırı olmamak kaydıyla yeni bir imalat veya tadilat hakkında toplu yapı site yönetim kurulunun tadilat projesi için olumlu kararı şarttır.Değişikliklerin imar yasalarına göre suç oluşturmaması veya affa uğramış olması kat maliklerine (yönetim kuruluna) tanınan bu hakkı ortadan kaldırmaz.

h-Bağımsız bölüm malikleri ve kiracıları sorumluluk alanlarına diğer kat maliki ve kiracılarının manzaralarını kapatacak şekildeağaç , bitkidikemezler.Bağımsız bölümlerdeki ağaçların uzunluğu çatı yüksekliğini geçmeyecektir.

Bağımsız bölümlerin komşu sınırlarındaki ve site yoluna bakan cephedeki çit bitkilerinin boyu ekili olduğu bağımsız bölümün yürüme kotundan başlayarak 2 metreyi geçmeyecektir.Kat maliki bu konularda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmekle mükelleftir.

j-Bağımsız bölüm malikleri, kiracıları ve misafirleri araçlarını park ederken diğer site sakinlerinin araçlarının geçişini engelleyemezler.Araç park etmelerinde çevredeki site sakinlerinin haklarına tecavüz etmemeye özen göstermek zorundadırlar.

k-Bağımsız bölüm sahipleri bahçeleri görüntü kirliliğine mahal vermeyecek şekilde tertipli ve düzenli tutmak zorundadır.Kat malikinin talebi ile yönetim kurulunun belirleyeceği bahçe bakım ücreti doğrultusunda bahçe bakımları site yönetimince yaptırılabilir.

l-Bağımsız bölümlerin alanlarında ahşap olmak ve yanları açık olmak kaydıyla çardak (yanları 1 metreye kadar kapatılabilir,kot farkı olan cepheye yapılacak olan çardaklar komşunun iznine tabidir.),barbekü,küçük fırın ,9 m2 geçmeyecek şekilde ahşap olmak kaydıyla kulübe,yanları açık olmak kaydıyla garaj ,1.50 metre yükseklik 3 metre genişlik deyanları açık odunluk  yapılabilir.Bu yapıların ana binaya eklenti şeklinde yapılması, ve komşu bağımsız bölümün manzarasını kapatacak yerlere yapılması yasaktır. Bunun dışında bağımsız bölüm ve alanlarına herhangi bir eklenti ve yapıya müsaade edilemez.

m-Site tarafından kat maliklerinin bağımsız bölüm ve bahçelerine aydınlatma diğeri vb. çekilemez.

 

Madde 18. KAT MALİKLERİNİN GENEL GİDERLERE KATILMASI

Kat malikleri ortak giderlere aşağıda tespit edildiği şeklide katılırlar.Ayrıca genel kurulda işletme projesinde belirtilen avansları da ödemekle mesuldürler.

a-Kat malikleri yönetim kurulunun genel kurulda kabul edilen işletme projesine dayanarak personelin aylık ücret,sigorta primi,kıdem tazminatı fonu,vs giderleri için topladığı avansa eşit olarak katılırlar.

b-Kat malikleri yönetim kurulunun genel kurulda kabul edilen işletme projesine dayanarak site ortak alanlarının her türlü tesisatının bakımı, koruma,onarım ve yenileme, çevre bakımı,ağaçlandırma,çiçeklendirme giderlerine katılırlar.

c-Kat maliklerinden hiç biri ortak yer ve tesisler üzerinde kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle avans ödememezlik yapamaz.

d-Ortak giderlere Kat Maliklerin’den birinin veya onun bağımsız bölümlerinden herhangi bir suretle oturan veya faydalanan kimsenin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o Kat Maliki’ne veya gidere sebep olanlara rücu hakkı vardır

e- Kat Malikleri, her ayın sonuna kadar aidatını Yönetim Kurulunun belirlediği muteber bir bankaya veya site yönetimine yatırmakla mesuldür.Her ayın son gününe kadar ödenmeyen aidatlar için kat mülkiyeti kanunu 20. Maddesi uyarınca gecikme tazminatı uygulanır.

f- Kat Maliklerinin hisselerine düşecek gider, avans veya aidat borcundan, bağımsız bölümlerinin birinde kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur.


Madde 19. KULLANMA,HUKUKİ İŞLEM VE TASARRUFLARDA KISITLAMALAR.

Bağımsız bölüm malikleri kendi bağımsız bölümleri ile ilgili aşağıdaki sınırlamalara tabidir.

a-Bağımsız bölüm listesinde konut olarak gösterilen bağımsız bölümler münhasıran konut olarak kullanılır.

Konut olan bağımsız bölümlerde kat mülkiyet kanunun 24 maddesinde gösterilen yasak işlerin hiçbiri yapılamayacağı gibi aynı maddenin 2 fıkrasında sayılan işlerde yapılamaz.Sitede bulunan ve niteliğinin konut olduğubelirtilen bütün bağımsız bölüm malikleri söz konusu bağımsız bölümlerin niteliklerine uygun olarak sadece konut olarak kullanılması ve bu bağımsız bölümler konut dışında her neşekil ve suretle olursa olsun ticari ve mesleki gayelerle kullanılmaması ve gerek kat mülkiyeti kanunun 24’üncü maddesinde genel kurul kararı ile açılabileceği belirtilen işyerlerinin ve keza Yargıtay içtihatlarıyla açılabileceği gösterilen avukat yazıhanesi,doktor muayenehanesi ve benzeri  diğer büroların açılmaması dahi istek ve kararındadırlar.Bu nedenle konut olarak gösterilen bağımsız bölümlerin konut dışında bir maksatla kullanılabilmesine izin verebilecek bir karar Kat malikleri Kurulunda ve site yönetim kurulunda alınamaz.

b-Konut niteliğinde olan bağımsız bölüm maliklerinin bağımsız bölümleri her şekil ve isimde olursa olsun kısmen veya tamamen işyeri,büro,pansiyon muayenehane gibi kullanılması öyle bir kullanım için kiralamak veya başka bir hukuki işlemle kullanım hakkını devretmesi yasaktır.

c-Konut niteliğinde olan bağımsız bölüm malikleri bağımsız bölüm eklentilerinde siyasi amaçlı gösteri ve toplantılar yapamazlar ve buraları üçüncü kişilere bu amaçlarla kiralayamaz veya başka suretle kullandıramazlar.

d-Bağımsız bölüm malikleri kiracılarla yapacakları sözleşmelerde bu yönetim planından doğan ve bağımsız bölüm malikine ait olan sorumluluk ve yükümlülükleri kiracıların kabul ettiğini belirten açık amir hüküm koymaya mecburdurlar.

e-Konut niteliğinde olan bağımsız bölüm malikinin tüzel kişi olması, bağımsız bölümü konut olarak kullanılması esasında ve şartında ilke olarak hiçbir şekilde değişiklik yapamaz.

 

Madde 20. ARIZALARIN GİDERİLMESİNE,YENİLİK VE İLAVELERİN İFASINA İZİN VERİLMESİ

Kat malikleri;

a-Kat mülkiyet kanununun 23 maddesi uyarınca maddede belirtilen işlerin yapılması için gerekli müsaadeyi vermeye ve bağımsız bölümlerde gereken işlerin yapılmasına katlanmaya,

b-Onarım ve yenileme işlerinin yapılması gerekli olup olmadığının incelenmesi ve saptanması içinde bağımsız bölüm ve eklentilere girilmesine müsaade etmeye,

c-İvedi hallerde kendileri bulunmasa bile ilgili site yönetim kurulunca yetkili kılınmış görevlinin izni ile bağımsız bölüme girilmesine ve ivediliğin gerekli ölçüde kalmak kaydı ile inceleme ve onarım işlerinin yapılmasına katlanmaya mecburdurlar.

d-Kat malikleri genel kurulu toplantısında alınan karar gereği uygulanacak olan yenilik ve ilave işlerinin yapılması için kat malikleri gerekli müsaadeyi vermeye ve bağımsız bölümlerinde gereken işlerin yapılmasına katlanmaya mecburdur.

 

Madde 21. ORTAK YERLERE İLİŞKİN BORÇ VE YÜKÜMLÜLÜKLER

Kat malikleri sitenin bütün ortak yerlerine medeni kanunun müşterek mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar ve bu yerlerden kanun sözleşme ve yönetim planı hükümlerine göre faydalanırlar.Kat malikleri,müşterek olarak kullanılan yerlere tesis edilen parseller dahil ortak yerlerin kullanılması,bakımı,muhafazası ve onarımı ile bu yerler ve donanımdan yararlanma bakımından kanundan ,diğer mevzuattan iş bu yönetim planından ve site genel kurulu tarafından verilen kararlardan kaynaklanan bütün sınırlama ve kısıtlamalara uymak ve bunlardan doğan borç ve yükümlülüklerin eksiksiz yerine getirmekle yükümlü ve sorumludurlar.

Yukardaki bentde zikredilen borç ve yükümlülükler kapsamı içinde kalmak üzere kat malikleri özellikle:

a-Ortak yerler hakkında iş bu yönetim planında yer alan kuralların gerektirdiği davranışlarda bulunmaya,

b-Yasadan ve diğer düzenlemelerden doğan borç ve yükümlülüklerine aykırı hareketleri dolayısıyla komşuları ve site yönetim kurulu tarafından yapılacak uyarıları gereken dikkat ve saygı ile karşılamaya ve hiçbir gecikmeye yol açmaksızın derhal hukuka aykırılığı ortadan kaldırmaya,

c-Site sakinleri, kiracı ve yardımcı kişileri ortak yerler ve cihazların zarara uğratmasına neden olmuşlarsa bu zararı hemen gidermeye,

d-Ortak yerleri muhafaza,bakım,işletme ve onarım giderlerinden payına düşen ödemeleri hiçbir gecikmeye mahal bırakmaksızın ödemeye mecburdurlar.

e-Site sakinleri ortak alanlarda inşaat atığı, evsel çöp ve benzeri (bahçe atıkları hariç)görüntü kirliliği yapacak emtia bulunduramaz.

.

Madde 22. SÖZLEŞME HÜKMÜ VE MÜTESELSİL SORUMLULUK

Bağımsız bölüm malikleri gerek bağımsız bölüm eklenti ve gerekse ortak yerler ve kıymetler üzerindeki borç ve dolayısıyla bu yönetim planında öngörülen usul ve esaslara göre kendilerine yetkili kılınmış birim tarafından bildirilen özel yaptırım kararlarına uymak ve bunların gereklerini derhal yerine getirmekle yükümlüdürler.Bu yükümlülük bütün bağımsız bölüm malikleri ile haleflerini bağlayan ve yasa ile kabul edilmiş olan yönetim planı uyarınca öngörülmüş bir sözleşme yükümlülüğü olup bağımsız bölüm malikleri bu sözleşmenin  sonuçlarına katlanmayı kesin olarak kabul ve taahhüt etmişlerdir.

Yukarda ki maddelerde kullanma ve faydalanmaya ilişkin konularla bu yönetim planı ve kanunda öngörülen hak,borç ve yükümlülükler bağımsız bölümde herhangi bir hakka dayanarak oturan veya yararlananlar tarafından da aynen yerine getirilir.Bunların aykırı davranışlarından bağımsız bölüm malikleri de müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.

 

Madde 23. YÖNETİM İŞLERİNDEN DOĞAN ÖDEV VE YÜKÜMLÜLÜKLER

Kat maliklerinin kat mülkiyeti ilişkisi ve yönetim işleri dolayısıyla öteki kat maliklerine,site genel kurulu ve site yönetim kuruluna karşı var olan sorumluluğu,kendi eylem ve davranışları yüzünden genel hükümler uyarınca doğmuş ve doğacak diğer sorumluluklarını ortadan kaldırmaz veya değiştirmez.

Yukarıda belirtilen borç ve ödevler kapsam içinde kalmak üzere kat maliklerinin yönetim işlerinden dolayı başlıca sorumlulukları şunlardır.

a-Kat malikleri işletme projeleri giderlerine katılmak bu giderler için saptanan avansları ödemek, acil ve zorunlu durumlardasite yönetim kurulunca karar altına alınan ödemeleri yapmakla yükümlüdürler.

b-Kat malikleri genel kurul tarafından usulüne göre alınmış karar bulunduğu takdirde ortak yerlerin büyük onarım tadilatı veya yenilenmesi için yapılması gereken harcamalara katılmak ve bu işlerin gerektirdiği avans ödemelerini zamanında yapmakla yükümlüdürler.Sitenin ortak yerlerde ani olarak ortaya çıkan ve acele olarak giderilmesi zorunlu bulunan hasar ve bozukluklar olursa bunların giderilmesi için site yönetim kurulunca onarım avansı toplanmasına karar verilebilir. Yönetim Kurulunca, genel kurulda projeleri görüşülüp kabul edilmeyen harcamalar yapılamaz.

c-Kat maliklerinesite işletme projesi ile belirlenen genel giderlere katılma payını ve avansları ile ortak yerlerin bakım,koruma ve onarım giderlerini ödemekte temerrüt ederlerse haklarında kat mülkiyeti kanunun 20 maddesinin 2 ve 3 fıkra hükümleri uygulanır.

d-Kat malikleri ortak yerler ve tesisler üzerinde kullanma hakkından vazgeçmek, bağımsız bölümlerini boş bırakmak veya benzeri neden ve gerekçeler ileri sürmek sureti ile bakım,onarım,yenileme,işletme ve yönetim ile ilgili diğer giderleri ödemekten veya avans vermekten kaçınamazlar.

e-Kat malikleri,kat maliklerinin kullanımına tahsis edilmiş trafo,su ihtiyacını giderecek sistemler,havuz vs bunlara ilişkin tesislerin bakım onarım ve işletme giderlerine katılmakla yükümlüdürler.

 

 

Madde 24. ORTAK GİDERLER VE YÜKÜMLÜLÜKLERE KATILMA ORANI

Kanunlarda,diğer düzenlemelerde ve bu yönetim planında başka türlü düzenlenmiş olmadıkça bağımsız bölüm maliklerinin eklenti ve site ortak yerleri ve kıymetleri ile sitenin yönetimine ilişkin borç,yükümlülük ve sorumlulukları nitelik ve nicelik yönünden birbirinin aynıdır.Bununla beraber site ortak yerleri,kıymetler ve tesislere ait giderler aşağıdaki esaslara göre paylaşılır.

a-Gerektiğinde istihdam edilecek idari personel site giriş kapı görevlileri,gece ve gündüz koruma yapacak bekçiler,güvenlik görevlileri,sahada çalışacak diğer personel giderleri bütün bağımsız bölümler arasında eşit olarak paylaşılır.

b-Sitede kat maliklerinin kullanımına terk edilmiş olan yerlerdeki bütün yer yol aydınlatmaları,alt yapı sistemleri,bakım onarımı ,temizleme ve benzeri giderlerle bu yerlerde yapılmasına genel kurulca karar verilen park,bahçe,spor tesisi gibi yeni imalat inşaat tadilat ve bunların kullanım ve onarım giderlerinin paylaşılmasında kat malikleri eşit olarak sorumlu olurlar.

 

Madde 25. ÖNLEM VE YAPTIRIMLAR

Borç ve kurallara aykırı davranan kişilere bu aykırılığın, giderilmesi için yazılı veya sözlü uyarıda bulunulur.Bu uyarının şekli sorumlu kişiye posta,e-posta,sms, whatsapp vb.  yollar ile yahut elden ulaşması ile tekemmül eder.Kanunda özel şekle tabi tutulmuş ihtar yazılarının tebliğine ilişkin hükümler saklıdır.Ortak yerlerin kullanılması veya buralardan yararlanma bakımından öngörülen yasaklara aykırı davranışlarda bulunan kişilere karşı zorunluluk bulunan hallerde site yönetim kurulu veya görevlendirdiği kişi veya kişiler,kat mülkiyeti kanunu, medeni kanun ve borçlar kanununun ilgili maddeleri ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre koruyucu önlemlere başvurabilirler.Bu önlem ve yaptırımların başlıcaları aşağıda yer almaktadır.

a-Ödenmeyen avans payı ve site işletme projesi kapsamında ortaya çıkan ortak gider paylarına kat mülkiyeti kanunu 20 maddesi uyarınca gecikme tazminatı uygulanır.

b-Temerrüt tarihinden itibaren90 günü geçen avans payı, ortak gider ve diğer borçların ödemesini yapmayan bağımsız bölüm maliki aleyhine kat mülkiyet kanunun 20 madde 2 ve 3 fıkrasındaki yaptırımlar talep edilerek dava açılır,icra takibi yapılır.

c-Borçlarını ödemeyen malikin bağımsız bölümü üzerine kat mülkiyet kanunun 22 maddesinin 2 fıkrası uyarınca kanuni ipotek tesis edilebilir.

d-Kat mülkiyeti kanunun ve bu yönetim planında gösterilen borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemek ve özellikle kat mülkiyeti kanunun 25 maddesinin 3 fıkrasının a,b ve c bentlerinde sayılan vesayir davranışlarıyla diğer bağımsız bölüm maliklerinin haklarını çiğner duruma gelen ve birlikte yaşamı çekilmez hale getiren bağımsız bölüm maliki aleyhine 25 maddenin 2 fıkrası gereğince dava açılabilir,1 fıkrası hükmünün uygulanması istenebilir.

e-Ortak yerlerin kullanılması veya buralardan yararlanma bakımından öngörülen yasaklara ve d bendi uyarınca hazırlanan ortak yerlerin kullanımına ilişkin kurallar ile uyulması gereken genel kurallara aykırı davranışta bulunan kişilere karşı zorunluluk bulunan hallerde site genel kurulu veya site yönetim kurulu tarafından görevlendirilen kişiler kat mülkiyeti kanunu,medeni kanun ve borçlar kanununun ilgili maddeleri çerçevesindeki yasaklara aykırı davranışları engellenmesi,durdurulması veya ortadan kaldırılmasını sağlayacak eylem ve işlemleri yapabilirler.

Bu yönetim planında belirtilen veya bu yönetim planının verdiği yetkiye dayanarak site yönetim kurulu veya site genel kurulunca alınan kararlardaki yasaklara kurallara ve izinlere uymayanlara bu yönetim planında veya ilgili mevzuatta belirtilen daha ağır cezalar saklı kalmak kaydıyla devamlılık gösteren ihlallerin durdurulması ve sonuçları ile birlikte ortadan kaldırılması için site yönetim kurulunun göndereceği uyarıya rağmen ihlalin devam etmesi halinde ihlalin ortadan kaldırılarak ihlalin eski haline getirinceye kadar güncel olarak sitede uygulanan bir aylık aidat tutarı kadar bir ceza uygulanacağı bildirilebilir.Uygulanan bu ceza , site sakinine bildirim tarihinden bir ay  içerisinde ödenmez ise icra takibi yapılır.Site sakinine ihlal ettiği husus hakkında herhangi bir hak bahşetmez.

Bu ceza katmülkiyet kanunun 28 maddesi uyarınca sözleşme hükmü olarak borçlar kanunun 179 maddesinde düzenlenmiş sözleşme cezası hükmündedir.

Bu cezanın uygulanmış olması bu maddenin yukarıdaki diğer fıkra ve bentlerindeki yazılı önlem ve yaptırımlarıda ayrıca talep etmeye mani değildir.

 

4 BÖLÜM YÖNETİM ORGANLARI – GÖREV VE YETKİLERİ

 

Madde 26.634 sayılı kat mülkiyeti kanununa göre yönetim planın ve yönetim biçiminin  geliştirilmesinde görev,yetki ve sorumlulukları belirli aşağıdaki organlardan teşekkül etmektedir.

a-Toplu yapı yönetim kurulu

b-Toplu yapı denetim kurulu

c-Toplu yapı kat malikleri genel kurulu,

toplu yapıdaki kat maliklerinden teşekkül eder ve kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla bu kurul ve yukarda yazılı diğer kurullar tarafından yönetilir.Kat malikleri,kat malikleri  genel kurulunun birer tabi üyesidir.

Ana yapının yönetiminden ve kullanılmasından dolayı kat malikleri arasında veya bunların yönetim ve denetim kurulları arasında çıkan anlaşmazlıklar kat malikleri genel kurulunca çözülür ve karara bağlanır.

Bütün kat malikleri ile onların varisleri veya bağımsız bölümü sonradan iktisab edenler veya o bölümde kiracı yahut başka sebepten oturanlar veya faydalananlar site yönetim kurulu,site denetim kurulu ve site malikleri genel kurulunun almış olduğu kararlara uymak ile yükümlüdür.


Madde 27.Toplu Yapı Kat Malikleri Genel Kurulu

Kat malikleri Olağan Genel Kurulu,kat maliklerinden oluşur ve her yıl temmuz ayında site yönetimince belirlenen tarihte yapılır.Site yönetim kurulu toplantıdan en az 15 gün önce toplantının yerini zamanını saatini ve gündemini belirten bir çağrı mektubunu maliklere mektupla,imza karşılığında elden,site ilan panosuna asılmak suretiyle , e-posta,sms,whatsapp vb yollar ile tebliğ edilir,ilk çağrı yapılırken birinci toplantıda yeterli sayının sağlanamaması halinde ikinci toplantının nerede, hangi tarih ve saatte yapılacağı belirtilir.

 

Madde 28. İlk toplantı maliklerin tam sayısının yarıdan bir fazlasıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamamışsa ikinci toplantıda yeter sayısı aranmaksızın toplantıya katılanların oy çokluğuyla kararlar alınır,genel kurulda her malik bir oy hakkına sahiptir.Toplantılarda yalnız o toplantının gündeminde yazılı maddeler görüşülür ancak toplantıya katılan mevcut üyelerin yarısından bir fazlası isterse görüşülmesi istenen konular gündeme alınır.Kat maliki veya  resmi nikahlı eşi ve sitede daimi oturan çocukları genel kurulda temsil yetkisine sahiptir.Her bağımsız bölümden,genel kurullara katılmaya hak sahibi olan sadece bir kişi katılabilir.Kat maliki bir diğer kat malikine veya temsilcisinevekalet vermek kaydıyla genel kurulda temsil yetkisi verilebilir.Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet/temsil yetki belgesi verecekleribirisi temsil eder.Kat maliki vekalet vererek kiracısına veya bir başkasına temsil yetkisi veremez.Kat malikiveyahut temsilcisi vekalet sayısı ne olursa olsun(kendi temsil hakkı dışında)3 bağımsız bölümü temsil eder.

 

Madde 29.Genel kurula katılan kat malikleri genel kurulu yönetmek üzere kat malikleri arasından bir divan başkanı ve bir yazman seçer.Alınan kararlar divan başkanının kontrolünde yazılır bu toplantı tutanağı site yönetim kurulu tarafından muhafaza altına alınır.Olağan ve olağanüstü genel kurul toplantılarının yönetimce kamera kaydına alınması zorunludur.İş bu kamera kayıtları,genel kurulda alınan kararlaratoplantıya katılan kat malikinin itirazı durumunda , site yönetim ve denetim kurulundan en az birer kişinin huzurunda izletilecektir.

 

Madde 30. Yönetim kurulunun veya denetim kurulunun gerek görmesi halinde veya kat maliklerinden en az 1/3 ünün yazılı çağrısı üzerine olağanüstü toplantıya çağırılabilir.

 

Madde31.Kat maliklerinin Genel kurullara daveti,Genel kurul gündemi ve Genel Kurulda alınan kararlar yönetim kurulu tarafından mektupla, e posta , imza karşılığı elden,site ilan panosuna asılarak, sms,whatsapp vb. yollar ile tebliğ edilir.

 

Madde 32. Genel kurul kararları noterden tasdikli bir genel kurul defterine yazılır.Divan heyeti tarafından imzalanır.

 

Madde 33.Toplu Yapı Kat Malikleri Genel Kurulunun görev ve yetkileri

a-Yönetim kurulu raporlarını görüşüp karara bağlamak,

b-Bilanço gelir-gider hesaplarıyla denetim kurulu raporlarını görüşüp onaylamak yada retetmek ,

c-Yönetim kurulunun geçmiş dönemdeki masraflarını onaylamak,

d-Yönetim ve denetim kurullarını ibra etmek,

e-Yönetim ve denetim kurulları asil ve yedek üyelerini seçmek.

f-Gerektiğinde önceden genel kurul gündemini belirtmek ve genel kuruldan önce üyelere duyurulmuş olmak şartı ile bu yönetim planında değişiklikler,ilaveler veya çıkarmalar yapmak.

g-Yönetim kurulunun belirteceği sabit ve genel gider dışında işletme projeleri ile ilgili aidat ve avans miktarlarını belirlemek.

 

 

Madde 34.Toplu Yapı Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri

a-Toplu yapıyönetim kurulu yönetim dönemi içerisinde yapacağı tüm faaliyetler için bütçe belirleyerek işletme projesini hazırlar ve genel kurula sunar.

b- Toplu yapı yönetim kurulu tüm harcamalarını ve gelir gider durumunu yönetimde şeffaflık anlayışı ile site maliklerine bildirmekle yükümlüdür.Yapılan işler ve harcamalarla ilgili olarak 3 aylık dönemler halinde bir faaliyet raporu hazırlar ve geçici mizan ile birlikte denetim kuruluna verir.Denetim kurulunun raporu,faaliyet raporu ve geçici mizan site web sayfasında yayınlanarak site malikleri bilgilendirilir.

c- Toplu yapıyönetim kurulu seçildiği döneme ait kullanacağı resmi defterlerin ilk ve ara tasdiklerini notere yaptırır.

d-Toplu yapıyönetim kurulu genel kurulda alınan kararların uygulanmasını sağlar.Genel kurul kararları ve Yönetim planına aykırı kararlar alamaz.

e-Kararlar sıra numarası takip eden noterden tasdikli bir deftere geçirilir ve yönetim kurulu üyelerine imza ettirilir.

f-Toplu yapıyönetim kurulu her ay en az bir defa toplanarak toplanan veya ödenmeyen avansları ve sarflarını görüşür.

g-Toplu yapıyönetim kurulu kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlerini yerine belirtilen sürede getirmeyen kat maliklerine karşı dava ve icra takibi yapar,kanuni ipotek hakkını kullanarak kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirir.

h-Kat maliklerigenel kurulunu olağan veya olağanüstü toplantıya çağırır.

ı-Ortak alanların, alt yapının bakımını sürekli ve işler halde tutulmasını sağlar.

i-Görevli maaşları,sgk primleri,demirbaş alımları, bakım ve onarım giderleri,havuz kimyasalları su ,elektrik ve benzeri giderleri işletme projesine uygun olarak ödenmesini sağlar.

j-Genel kurulda alınan kararlara göre sitenin güvenlik ve ortak kullanım alanlarında çalışacak personelin görev ve yetkileri ile mesai saatlerini belirleyen sözleşmeyi düzenler imzalar.

k-Havuzun hijyen kullanımı için gerekli şartların oluşmasını ve sürekliliğini sağlar.

l-Toplu yapıyönetim kurulu toplanacak avanslar için bankada hesap açar,avansların bankaya yatmasını ve ödemelerin bu hesaptan yapılmasını sağlar.

m-Toplu yapı yönetim kurulu,ortak sosyal tesisleri ve işyerlerini işletebilir,kiraya verebilir.

n-Toplu yapı yönetim kurulu sabit ve genel gider dışında kat malikleri Genel kurul kararı olmayan projeleri uygulayamaz.

o-Acil ve zorunlu bir iş için yatırım ve demirbaş gideri toplamak gerekiyorsa ,genel kurulda kabul edilen aidat yeterli olmadıysa site yönetimi bunlar için işletme projesi yapabilir.Kat maliklerinden ortak gider ve avans payı isteyebilir.Ancak acil ve zorunlu bir durum yoksa, genel kurul kararı olmadan yönetici kendiliğinden yatırım ve demirbaş niteliğinde iş yapılmasına karar veremez, bunun için para isteyemez.

 

Madde 35.Toplu Yapı Denetim Kurulunun görev ve yetkileri.

Toplu yapı denetim kurulu yönetim kurulunun tüm çalışmalarını kat malikleri genel kurulu adına en geç 3 ayda bir denetler,denetleme kurulu raporunun bir nüshasını kat malikleri yönetim kuruluna verir.Bir nüshasınıda kendi dosyalarında muhafaza eder.Deneticiler tek başına veya toplu olarak yönetici veya yönetim kurulunu her zaman denetleyebilir ve yılda en az bir defa olmak üzere denetleme neticesini yazılı olarak kat malikleri kuruluna bildirirler.Kat malikleri kurulu denetçi seçmediği takdirde,her site sakini yönetim kurulu faaliyetlerini denetleyebilir.

 

5. BÖLÜM DİĞER HÜKÜMLER

 

Madde 36.Site içerisinde taşıt kullananlar can ve mal güvenliği açısından site yönetim kurulunca belirlenen hız limitlerine ve alınan kararlara uymak zorundadır. Uymayanlar için yaptırımlar site genel kurulunca belirlenir.Site yönetim kurulunca site içerisinde seyreden araçların hız limitlerine uymalarını sağlamak için gerekli alt yapı düzenlemeleri (hız kasisleri,uyarı işaretleri,ışıklandırma vb) yapar.

 

Madde 37.Site ortak alanların ve sosyal tesislerin  her türlü siyasi amaçlı kullanıma açılması yasaktır.  Yerel seçim dönemlerinde ilçemizin belediye başkan adaylarının ve sitemizin bağlı bulunduğu mahallenin muhtar adaylarının tanıtım amaçlı faaliyetleri için  sosyal tesisler kullanıma açılabilir.

 

Madde 38.Site sosyal tesisleri aktivite amacı ile site sakinlerinin  1.Derece(anne-baba-çocuk) ve 2. Derece(kardeş, torun,dede ve nine) kan bağı olan akrabalarına,her yıl olağan genel kurulda belirlenen  ücret ve şartlar altında kullanıma verilebilir.

 

Madde 39.Site sosyal tesisleri yönetimin belirleyeceği ücret ve şartlar altında, işletilmek üzere kiraya verilebilir.Site sosyal tesislerinin işletmeciliği site sakinlerinin 1. ve 2. Derece kan bağı olan akrabalarına işletilmek üzere verilemez.

 

Madde 40.Site sakinlerive site sakinlerinin 1.ve 2. Derece kan bağı olan akrabaları sitede işçi olarak çalıştırılamaz.

 

Madde 41.Kat malikleri kiracıları değiştikçe yeni kiracı ile kira sözleşmesinin,kimlik ve adreslerinin bir örneğini 10 gün içerisinde yönetim kuruluna bildirmeye bağımsız bölümde oturanlara ise borç ve yükümlülüklerini bildirmeye mecburdur.

 

Madde 42.Bağımsız bölüm ve eklentilerinde yapılacak çalışmalarda site içerisinde çalışma talimatına uyulacaktır.Pazar günleri,resmi ve dini bayramlarda ve inşaat yasağı olan dönemde (1 haziran-1 eylül) inşaat çalışmasında bulunulamaz ancak kat malikinin yönetim kuruluna müracaat etmesişartıyla inşaat yasağı olan günler ve dönemde binanın dış cephesi hariç,gürültü yapmamak,inşaat atıklarını dışarı çıkartmak şartıyla verilen yazılı izin süresince bina içinde çalışma yapılabilir. Yine, zorunluluk gerektiren acil durumlarda,inşaat yasağı olan günler ve dönemde yönetimin vereceği izin ve süresince bağımsız bölümde tadilat yapılabilir. Kat maliklerinin tadilat taleplerini yönetime yazılı dilekçe ile bildirmesi zorunlu olup, yönetimin onayından sonra tadilata başlanacaktır.

  

Madde 43.  Bağımsız bölüm sahipleri mülklerini satmaları halinde geriye dönük varsa aidat borçlarını ödemekle yükümlüdür.Ödenmemesi durumunda Site yönetim kurulu yasal yoldan tahsil etmeye yetkilidir.

  

Madde 44. İş bu toplu yapı yönetim planının yürürlüğe girmesinden önce mevcut olan bina tadilat yönetmeliği,evcil hayvan barındırma talimatı,havuz kullanım talimatı,site içerisinde çalışma talimatı,çevre temizlik yönetmeliği,site giriş-çıkış ve güvenlik talimatlarıve maddeleri kat malikleri kurulu kararı ile değiştirilebilir.

  

Madde 45.İş bu toplu yapı yönetim planının yürürlüğe girmesinden önce ecrimisil yapılarak kullanım hakkı verilen kat maliklerinin hakları baki kalmak kaydıyla,ecrimisil yapılarak kullanım hakkı verilmesi uygulamasına son verilmiştir.

 

 Madde 46.Site yönetiminin profesyonel firmalara devri,kat malikleri kurulunun üye ve arsa payı bakımından 2/3’ün  kararı ile yapılabilir.

 

Madde 47.Bir bağımsız bölümün birden fazla maliki varsa içlerinden biri diğer maliklerce verilecek temsil yetki belgesi /vekalet ile site yönetim organları olan site yönetim ,site denetim,site genel kurulunda ilgili bağımsız bölümü temsil eder. Ve temsile yetkili kat maliki site üyesi kabul edilerek yapılacak bildirim  ve tebligatların  kendisine yapılması yasal olarak geçerli olacaktır.

 

 

 

Madde 48.Toplu yapı yönetim kurulu üyeleri,yönetimde bulunduğu sürece avans payı(aidat) ödemekten muaf tutulacaktır.

 

Madde 49.  SS.Akçakoca Hayalim Kent Tatil Köyü Konut Yapı Kooperatifinin projesinde bulunupta tamamlanamayan 55 nolu bağımsız bölümdeki sosyal tesis/gazinonuniptali ve değiştirilmesi, Hayalim Kent Tatil Köyü Sitesi Toplu Yapı Kat malikleri kurulunun 4/5kararı ile alınabilir.

 

 

Madde 50. YÜRÜRLÜK


İş bu toplu yapı yönetim planı, toplu yapı kat malikleri kurulu tarafından kabulü  ile yürürlüğe girer.


 

Geçici Madde -1

 

İş bu Toplu Yapı Yönetim Planı ,Hayalim Kent Tatil Köyü Sitesi  yönetim planlarının  634 sayılı KMK' nuna ve 5912 sayılı KMK' nunda değişiklik yapan Kanun ile ilgili yeni düzenlemelere uyarlanması için hazırlanmıştır. Toplu Yapı Yönetim Planının  kabulü ile tüm kat malikleri açısından bağlayıcı nitelikte olacaktır.

 

 

 


Geçici Madde -2

 

İş bu Toplu Yapı Yönetim Planı, Hayalim Kent Tatil Köyü Sitesi Kat Malikleri Genel Kurulu tarafından kabul edilmesi ile yürürlüğe girecek olup, mevcut  yönetim, değiştirilen yönetim planınagöre yeni yöneticiler seçilinceye kadar  yönetim olarak görevini sürdürür.Yönetim Planının öngördüğü tarihlerde olağan seçimler bu Yönetim Planına göre yapılacaktır.